0
1
σχόλια
747
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαθήματα ζωής από την βραβευμένη ακτιβίστρια, οικολόγο, φιλόσοφο και συγγραφέα Βαντάνα Σίβα
 
DOCTV.GR
11 Ιουνίου 2020
Εάν καταστρέφει τον πλανήτη, τότε δεν είναι επένδυση.

Η απελευθέρωση της γης, η απελευθέρωση των γυναικών, η απελευθέρωση όλης της ανθρωπότητας, είναι το επόμενο βήμα της ελευθερίας και της ειρήνης που πρέπει να δημιουργήσουμε.

Νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός πρέπει να δει ότι οι εταιρείες τον εγκατέλειψαν εδώ και καιρό. Ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους και να ανοικοδομήσουν τη δημοκρατία ως ζωντανή δημοκρατία. Οι εταιρείες δεν ανήκουν σε καμία γη, καμία χώρα, κανέναν λαό. Δεν έχουν καμία πίστη σε τίποτα εκτός από τα κέρδη τους. Και τα κέρδη σήμερα βρίσκονται σε αδιανόητη κλίμακα. Έχει γίνει παράνομο κι εγκληματικό το κέρδος. Κέρδη με κόστος ζωής.

Ο φιλανθρωποκαπιταλισμός του Γκέιτς δεν αποτελεί φιλανθρωπία κοινωνικής αλλαγής.

Δεν αφήνω τον εαυτό μου να καταληφθεί από την απελπισία, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι η κατάσταση. Πιστεύω ότι αν κάνεις αυτό το μικρό που μπορείς, χωρίς να σκεφτείς πόσο μεγάλο είναι αυτό απέναντι στο οποίο αντιστέκεσαι, αν στραφείς στη διεύρυνση των δικών σου ικανοτήτων, αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες.

Είτε θα έχουμε ένα μέλλον όπου οι γυναίκες θα δείχνουν τον δρόμο για να κάνουμε ειρήνη με τη Γη, είτε δεν θα έχουμε καθόλου μέλλον.

Έχουμε μετακινηθεί από τη σοφία στη γνώση, και τώρα μεταβαίνουμε από τη γνώση στην πληροφορία. Και αυτές οι πληροφορίες είναι τόσο επιμέρους που δημιουργούμε ελλιπή ανθρώπινα όντα.

Ο σπόρος δεν είναι μόνο πηγή ζωής. Είναι το ίδιο το θεμέλιο της ύπαρξής μας.

Ήρθε η ώρα να ανακτήσουμε τις κλεμμένες συγκομιδές και να γιορτάσουμε την καλλιέργεια και την παροχή καλής τροφής ως το υψηλότερο δώρο και την πιο επαναστατική πράξη.

Πρέπει να καταλάβουμε το σύστημα τροφίμων για να δημιουργήσουμε τη δημοκρατία των τροφίμων.

Περιγράφω αυτό που συμβαίνει ως «φασισμό τροφίμων» επειδή αυτό το σύστημα μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω ολοκληρωτικού ελέγχου. Με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τους σπόρους, χειραγωγείται ένα παράνομο νομικό σύστημα για τη δημιουργία μονοπωλίων σπόρων. Οι νόμοι για τους σπόρους που απαιτούν ομοιομορφία –που ποινικοποιούν την ποικιλομορφία και τη χρήση σπόρων ανοιχτής επικονίασης– έχουν φασιστικό χαρακτήρα. Το να μηνύεις τους αγρότες, αφού μολύνεις τις καλλιέργειές τους, είναι άλλη μια πτυχή αυτού του φασισμού. Οι ψευδο-υγιεινοί νόμοι που ποινικοποιούν το φαγητό τοπικών βιοτεχνιών, είναι ο φασισμός των τροφίμων. Και οι επιθέσεις εναντίον επιστημόνων και η αποσιώπηση της ανεξάρτητης έρευνας είναι παραδείγματα του φασισμού της γνώσης.

Αν και τα 2/3 του πλανήτη μας είναι νερό, αντιμετωπίζουμε οξεία έλλειψη νερού. Η κρίση του νερού είναι η πιο διάχυτη, η πιο σοβαρή και η πιο αόρατη διάσταση της οικολογικής καταστροφής της γης.

Η πρωταρχική απειλή για τη φύση και τους ανθρώπους σήμερα προέρχεται από τη συγκέντρωση και το μονοπώλιο της εξουσίας και του ελέγχου. Μέχρι να γίνει η ποικιλομορφία άξονας της παραγωγής, δεν υπάρχει πιθανότητα βιωσιμότητας, δικαιοσύνης και ειρήνης. Η καλλιέργεια και η διατήρηση της πολυμορφίας δεν είναι πολυτέλεια στις μέρες μας: είναι επιτακτική ανάγκη επιβίωσης.

Η φύση συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνει το κεφάλαιο. Η ανάπτυξη της αγοράς δεν μπορεί να λύσει την κρίση που η ίδια δημιουργεί.

Το νερό πρέπει να είναι δωρεάν για τις ανάγκες της διατροφής. Δεδομένου ότι η φύση μας δίνει νερό δωρεάν, η αγορά και η πώληση του για κέρδος παραβιάζει το εγγενές μας δικαίωμα στο δώρο της φύσης και αρνείται στους φτωχούς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η γενετική μηχανική δεν ήταν ποτέ για τη σωτηρία του κόσμου, αλλά για τον έλεγχο του κόσμου.

Είτε θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων και της γης -και για αυτό θα πρέπει να καταργήσουμε τα δικαιώματα που έχουν εκχωρήσει οι εταιρείες στον εαυτό τους- ή οι εταιρείες θα καταστρέψουν αυτόν τον πλανήτη τις επόμενες τρεις δεκαετίες, από την άποψη των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Ζήσε ελεύθερα, σκέψου ελεύθερα, ανάπνευσε ελεύθερα, φάε ελεύθερα.  

Είναι η γη, όχι το πετρέλαιο, που κρατά το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ομοιομορφία δεν είναι ο τρόπος της φύσης. Η ποικιλομορφία είναι.

Νομίζω ότι αυτό που οφείλουμε ο ένας στον άλλο είναι μια γιορτή της ζωής και να αντικαταστήσουμε τον φόβο και την απελπισία, με την γενναιότητα και τη χαρά.


Η Βαντάνα Σίβα (Vandana Shiva, 5 Νοεμβρίου 1952) είναι Ινδή μελετητής, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, αγωνιστής υπέρ της υπεράσπισης τροφίμων και συγγραφέας της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Ζει στο Δελχί και έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία. Είναι ηγετικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Φόρουμ για την Παγκοσμιοποίηση, και σύμβολο του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης γνωστό ως κίνημα εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Είναι επίσης μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Fundacion IDEAS, της ομάδας προβληματισμού (think tank) του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, του Διεθνούς Οργανισμού για μια Συμμετοχική Κοινωνία. Το 1993 έλαβε το Βραβείο Σωστού Βιοπορισμού, γνωστό και ως «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ».


Διαβάστε επίσης: Η απελευθέρωση των σπόρων
εμφάνιση σχολίων