1
1
σχόλια
240
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Αυξήσεις κατά 50% στον χώρου του αιγιαλού ζητούν οι επιχειρήσεις, εκκρεμεί η Υπουργική απόφαση... (video)
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Μαΐου 2020
Με την πανδημία του ιού, η κυβέρνηση θέλει να φέρει αλλαγές στη ρύθμιση που αφορά τα όρια χρήσης του αιγιαλού από ιδιώτες, επιτρέποντας περισσότερες ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα.

Ρεπορτάζ του Open TV αναφέρει πως εκκρεμεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει την αύξηση κατά 50% του χώρου του αιγιαλού στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ώστε να τηρούνται για υγειονομικούς λόγους οι απαραίτητες αποστάσεις. Το tvxs.gr αναφέρει «πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να θεσπιστεί».

Ωστόσο κίνηση είναι αμφιλεγόμενη, καθώς παρεμβαίνει στην δικαιωματική πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, ενώ πολλοί θεωρούν ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο φυσικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τίθεται θέμα και για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων, αφού ακόμη κι αν μια τέτοια «παραχώρηση» κρίνεται αναγκαία, κανείς δεν ξέρει πότε αυτά τα μέτρα θα σταματήσουν και αν θα μονιμοποιηθούν.

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κυβέρνηση επιχείρησε τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία, με σκοπό τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μεταξύ αυτών, σχεδίαζε ρύθμιση με την οποία ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από φορείς, οργανώσεις και πολίτες, οι τροποποιήσεις αποσύρθηκαν και το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά


Διαβάστε επίσης:
Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να ανακτηθούν
Έργα μολύνουν όλο το αλιευτικό πεδίο του Σαρωνικού
Κινδυνεύουμε από τον «εμβολιαστικό εθνικισμό»
εμφάνιση σχολίων