0
1
σχόλια
190
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Τα υπουργεία Πολιτισμού, είναι μία κληρονομιά απολυταρχικών καθεστώτων»
 
DOCTV.GR 
9 Μαΐου 2020
«Θα δεχόμουν να γίνω υπουργός Πολιτισμού για δύο μέρες, να το γκρεμίσω, να υπογράψω την κατάργησή του και να πάω σπίτι μου. Τα υπουργεία Πολιτισμού, είναι μία κληρονομιά απολυταρχικών καθεστώτων.

Παλαιότερα δεν υπήρχε υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρχε υπουργείο Παιδείας. Από την ώρα που τα απολυταρχικά καθεστώτα ανακάλυψαν τη σημασία του πώς να καθοδηγούν και πως να επιβάλλουν πολιτισμό, έφτιαξαν και ομώνυμο υπουργείο. Με πρώτο διδάξαντα τον Γκαίμπελς. Και ναι μεν στον πόλεμο νίκησαν οι δημοκρατικοί λαοί, αλλά ο φασισμός κι ο ναζισμός μας κληρονόμησαν πολλές ανακαλύψεις τους. Που, άλλωστε, καθόλου δεν τις απορρίψαμε. Όπως, π.χ., σας είπα, τα υπουργεία Πολιτισμού, όπως ο συντονισμός της διώξεως των πολιτών, της ειδικής ασφάλειας και άλλα τινά».


Απόσπασμα συνέντευξης του Μάνου Χατζιδάκι στη Μαρία Ρεζάν. Δημοσιεύτηκε στο Σελίδες της Καθημερινής, στις 31 Ιουλίου 1988. Μάνος Χατζιδάκις (23 Οκτωβρίου 1925 – 15 Ιουνίου 1994). Έλληνας μουσικοσυνθέτης, διανοούμενος και ποιητής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.


Διαβάστε επίσης:
ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Αίτημά μας ο ουρανός
Χατζιδάκις: Φοβούνται τους ποιητές
Χατζιδάκις: Ελευθερία, όχι αδιαφορία
εμφάνιση σχολίων