0
1
σχόλια
343
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Όταν ένα δέντρο πεθαίνει, το όνειρό του περνάει σε ένα άλλο δέντρο. Γι' αυτόν τον λόγο τα δέντρα δεν πεθαίνουν ποτέ»
 
DOCTV.GR
8 Απριλίου 2020
Aπόσπασμα από το βιβλίο της Ολγκα Τοκάρτσουκ «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί». Η Πολωνή συγγραφέας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2018.

«Το δέντρο βιώνει την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών χωρίς να συνειδητοποιεί την ύπαρξη του χρόνου και το γεγονός πως οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη. Για το δέντρο όλες οι καταστάσεις υφίστανται με τον ίδιο τρόπο.

Ένα μέρος του καλοκαιριού είναι χειμώνας, ένας μέρος της άνοιξης είναι φθινόπωρο. Ένα μέρος της ζέστης είναι το κρύο, ένα μέρος της γέννησης είναι ο θάνατος. Η φωτιά είναι ένας μέρος του νερού και η γη ένα μέρος του αέρα».

Όταν ένα δέντρο πεθαίνει, το όνειρό του χωρίς πολλά-πολλά περνάει σε ένα άλλο δέντρο. Γι' αυτόν τον λόγο τα δέντρα δεν πεθαίνουν ποτέ. Στην άγνοια της ύπαρξής τους φωλιάζει η απελευθέρωση από τον χρόνο και τον θάνατο».


Αποσπάσματα από το βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ, Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί, εκδ. Καστανιώτη. Η Όλγκα Τοκάρτσουκ (29 Ιανουαρίου 1962) είναι συγγραφέας και ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το μυθιστόρημα Τα βιβλία του Ιακώβ (2014). Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το πρώτο έργο της που μεταφράζεται στα ελληνικά. Με το βιβλίο αυτό, στην αγγλική του μετάφραση, η Όλγκα Τοκάρτσουκ απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018. Το 2018 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Διαβάστε επίσης:
Τρυφερότητα
Έσσε: Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή
Το δάσος και το δέντρο
Ένα δέντρο, μια φορά
εμφάνιση σχολίων