0
1
σχόλια
458
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το Υπ. Δικαιοσύνης χάρισε με Προεδρικό Διάταγμα την ποινή στον Πρύτανη του Παντείου που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και αγόρασε φεράρι και είδη πολυτελείας με χρήματα που προορίζονταν για έρευνες
 
DOCTV.GR
23 Δεκεμβρίου 2019
Στην Ελλάδα, αν είσαι Πρύτανης πανεπιστημίου και πάρεις φεράρι με τα χρήματα που προορίζονται για έρευνες, σου χαρίζεται η ποινή και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα. Αν είσαι καθαρίστρια βέβαια, που πλαστογράφησε απολυτήριο για να μπορέσει να βρει δουλειά και να θρέψει τα παιδιά της, πας φυλακή.

Χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου, Δημήτρη Κώνστα, που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών για υπεξαίρεση 8 εκατομμυρίων ευρώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δόθηκε με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων. Όπως αναφέρει το pagenews, το διάταγμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Νοεμβρίου.
 

Χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα «επενδύθηκαν» σε τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη φεράρι, με επιταγή που κόπηκε στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου  

Η υπεξαίρεση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Παντείου Πανεπιστημίου ταρακούνησε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα για τα έτη 1992-1998, «επενδύθηκαν»  σε πολυτέλειες όπως τζακούζι, τζάκια, ακόμη και σε μια φεράρι, με επιταγή που κόπηκε στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου. Τον Ιούνιο του 2012 οδηγήθηκαν στη φυλακή τρεις πανεπιστημιακοί και άλλοι έξι κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών και ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου, Δημήτρης Κώνστας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση και απάτη.

Ο Πρύτανης, ο οποίος δήλωνε αθώος, αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μόλις 14 μήνες κράτησης, καθώς ανεστάλη η ποινή του για λόγους υγείας. Πριν από μερικές ημέρες, το υπόλοιπο της ποινής, δηλαδή περίπου 13 χρόνια κάθειρξης, του χαρίστηκαν και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο σχετικός ΦΕΚ αναφέρει: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής του ΚΩΝΣΤΑ Δημητρίου του Κων/νου, που του επεβλήθη με την υπ’ αριθ.: 2006/25.6.2012 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης» σημειώνεται στο ΦΕΚ, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλλε στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημήτρη Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενό του καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2019.


Διαβάστε επίσης: 10 χρόνια για ψεύτικο απολυτήριο δημοτικού
εμφάνιση σχολίων