0
1
σχόλια
306
λέξεις
TECH
Υποβρύχια ηχεία με συγκεκριμένους ήχους βοηθούν στην αναβίωση των  κοραλλιογενών υφάλων που πεθαίνουν, αναφέρει νέα μελέτη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: FRANCESCO UNGARO, PEXELS
4 Δεκεμβρίου 2019
Καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν γίνονται σιωπηλά νεκροταφεία. Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν πως η εισαγωγή υποβρύχιων μεγαφώνων που εκπέμπουν συγκεκριμένους ήχους, μπορεί να φέρει νέα ζωή στους υφάλους και να τους βοηθήσει να αναγεννηθούν.

Σχετική έκθεση με τίτλο «Ο ακουστικός εμπλουτισμός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της ιχθυοτροφικής κοινότητας σε υποβαθμισμένο βιότοπο κοραλλιογενών υφάλων» που δημοσιεύεται στην Nature Communications, αναδεικνύει την έρευνα που επικεντρώνεται στην επίδραση της αναπαραγωγής ήχων γύρω από νεκρά ή ετοιμοθάνατα κοράλλια. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια ευχάριστη έκπληξη για τη μελλοντική διατήρηση και ανάκτηση των υφάλων.
 

Η μετάδοση τέτοιων ήχων διπλασίασε τον συνολικό αριθμό ψαριών ενώ αύξησε και τα είδη τους κατά 50%  

Οι ερευνητές δεν έπαιξαν κλασσική ή άλλο είδος μουσικής στους νεκρούς υφάλους, αλλά ήχους ζωντανών κοραλλιογενών οικοσυστημάτων, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσελκύσουν ψάρια και να αναζωογονήσουν την περιοχή. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την υπόθεσή τους, καθώς η μετάδοση τέτοιων ήχων διπλασίασε τον συνολικό αριθμό ψαριών ενώ αύξησε και τα είδη τους κατά 50%.

Για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχαν προκαταλήψεις στους ακουστικά εμπλουτισμένους υφάλους, η ερευνητική ομάδα μελέτησε νεκρά κοραλλιογενείς περιοχές τόσο με ηχεία όσο και χωρίς. Μετά από 40 ημέρες, οι ακουστικά εμπλουτισμένοι ύφαλοι είχαν διπλάσιο αριθμό ψαριών σε σύγκριση με τους άλλους.

Κι ενώ η επανεισαγωγή των ψαριών σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο δεν είναι μια ολοκληρωμένη συνταγή για την αναγέννηση τέτοιων οικοσυστημάτων, σαφώς βοηθά στην ανάκαμψή τους καθώς τα ψάρια καθαρίζουν την περιοχή, αφήνοντας χώρο για να αναπτυχθούν νέα, υγιή κοράλλια. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και συν-συγγραφέας της μελέτης, Andy Radford, αναφέρει πως «αν συνδυαστεί με την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και άλλα μέτρα διατήρησης, αυτό το εύρημα μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη των οικοσυστημάτων».


Διαβάστε επίσης:
WWF: Οικολογική απειλή για την Κρήτη
Στην Ελλάδα το πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης δελφινιών
Κουστό: Θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά αυτόνομοι
εμφάνιση σχολίων