0
1
σχόλια
472
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Το πυρηνικό στοιχείο που συνιστά τον άνθρωπο είναι η ικανότητα του να εξεγείρεται. Από τον Ρόλο Μέι
 
ΕΠΙΛΟΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΦΩΤΟ: PADDY O SULLIVAN, PEXELS
1 Νοεμβρίου 2019
Στην ταινία του Τρυφώ Ένα Αγρίμι στην Πόλη (L’ Enfant sauvage, François Truffaut, 1970) βλέπουμε να δραματοποιείται ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη τον 18ο αιώνα το οποίο έχει ιδιαίτερη οξύτητα για τη δική μας εποχή. Ένας γιατρός βρίσκει ένα αγόρι στο δάσος να ζει σαν ζώο και προσπαθεί να το διδάξει και να δει αν μπορεί να το επαναφέρει στην ανθρώπινη κατάσταση.

Ο συναισθηματικός Βικτόρ, όπως τον έχει ονομάσει ο Τρυφώ, μαθαίνει να μιλάει και να μετράει στοιχειωδώς. Αλλά οι μικρές του επιτυχίες και αποτυχίες του ενισχύουν την αμφιβολία. Σε μια στιγμή απόγνωσης ο Τρυφώ που παίζει το ρόλο του γιατρού αποφασίζει να στοιχηματίσει τα πάντα σε μια σίγουρη δοκιμασία, για να ανακαλύψει αν ο Βικτόρ είναι άνθρωπος- θα αντιδράσει το αγόρι αν τιμωρηθεί άδικα;
 

Το πυρηνικό στοιχείο που συνιστά άνθρωπο, είναι η ικανότητα να αισθάνεται την αδικία και να αντιδρά ενάντιά της  

Γνωρίζοντας ότι ο Βικτόρ αποδέχεται να τον τιμωρούν κλείνοντάς τον σε μια ντουλάπα όταν κάνει κάποιο λάθος, ο Τρυφώ δοκιμάζει να τον κλείσει στην ντουλάπα ενώ εκείνος έχει φέρει εις πέρας σωστά την εργασία που του ανατέθηκε. Ο Βικτόρ στήνει τεράστιο καβγά. Με ένα χαρούμενο νεύμα αναγνώρισης και ευχαρίστησης ο γιατρός δηλώνει ότι το αγόρι διαθέτει το πυρηνικό στοιχείο που συνιστά άνθρωπο.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Είναι η ικανότητα να αισθάνεται την αδικία και να αντιδρά ενάντιά της πολύ έντονα προτιμώντας να καταστραφεί παρά να υποταχθεί. Με λίγα λόγια μιλάμε για την ικανότητα του ανθρώπου να εξεγείρεται.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Rollo May, Εξουσία και Αθωότητα, Εκδ. Αρμός. Ο Ρόλο Μέι (21 Απριλίου 1909-22 Οκτωβρίου 1994) ήταν Αμερικανός υπαρξιακός ψυχολόγος. Σπούδασε Αγγλικά και πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Κολέγιο Όμπερλιν. Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε την αγγλική γλώσσα στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης και, παράλληλα, ταξίδευε για να παρακολουθεί τα σεμινάρια που παρέδιδε ο Άλφρεντ Άντλερ την εποχή εκείνη. Το 1938 πήρε πτυχίο θεολογίας. Κατά τη διάρκεια των θεολογικών σπουδών του, έγινε φίλος με έναν από τους καθηγητές του, τον Paul Tillich, έναν υπαρξιακό θεολόγο ο οποίος επηρέασε σε βάθος τη σκέψη του. Το 1942 διαγνώστηκε με φυματίωση και πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε σανατόριο. Μετά από αυτή τη σοβαρή περιπέτεια υγείας, στράφηκε στην ψυχολογία και το 1949 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον τομέα της κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο ίδιος απέδιδε το ενδιαφέρον του για την ψυχολογία στην ταραγμένη ζωή της οικογένειάς του και στην προβληματική σχέση των γονιών του. Το 1958, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του βιβλίου «Ύπαρξη: Μία νέα διάσταση στην Ψυχιατρική και την Ψυχολογία» μαζί με τους Ernest Angel και Henri F. Ellenberger, ο Μέι εισήγαγε την ορολογία «υπαρξιακή ψυχολογία». Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη του ατόμου προχωρά μέσα από συγκεκριμένα στάδια, κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο πρέπει να αντιμετωπίσει μία συγκεκριμένη κρίση ή πρόκληση.
εμφάνιση σχολίων