0
1
σχόλια
270
λέξεις
ΖΗΝ
Νέα μελέτη δείχνει ότι επιλέγουμε συντρόφους που έχουν πολλές ομοιότητες με τους προηγούμενους, έστω κι αν πιστεύουμε πως κάνουμε το αντίθετο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Ιουλίου 2019
Η πλειονότητα των ανθρώπων προτιμούν να βρίσκουν συντρόφους οι οποίοι έχουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους συντρόφους τους. Αυτό είναι το πόρισμα της σχετικής έρευνας στο οποίο καταλήγουν επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, καταρρίπτοντας τον μύθο πως καινούργιοι μας σύντροφοι δεν έχουν καμία σχέση με τους παλιούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Οι ψυχολόγοι μοίρασαν ερωτηματολόγια στους νυν και στους πρώην συντρόφους όσων συμμετείχαν στην έρευνα, τα οποία περιείχαν 21 συγκεκριμένες ερωτήσεις με βάση τις οποίες σχημάτισαν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συντρόφων. Αφού εφτιαξαν το προφίλ και των 332 συμμετεχόντων, κατάφεραν να διαπιστώσουν κατά τα πόσο πρώην και νυν σύντροφοι συγκλίνουν ως ιδιοσυγκρασία.
 

Η πλειονότητα των ανθρώπων προτιμούν να βρίσκουν συντρόφους οι οποίοι έχουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους

Τα ευρήματα έδειξαν πως η πλειονότητα των ανθρώπων προτιμούν να βρίσκουν συντρόφους οι οποίοι έχουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους συντρόφους τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός αλγορίθμου που θα προβλέπει ποιος σύντροφος μας ταιριάζει καλύτερα και να χρησιμοποιηθούν και σε πλατφόρμες online γνωριμιών.

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ξεκαθαρίζουν τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτή η συγκεκριμένη επιλογή. «Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε τα ίδια ζητήματα σε κάθε σας σχέση» λένε οι ερευνητές, «ίσως θελήσετε να αναλογιστείτε μήπως η τάση προς τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας, συμβάλλει στην επιμονή των προβλημάτων σας».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Οι πετυχημένες σχέσεις
ΕΡΕΥΝΑ: Κατανόηση ίσον έλξη 
ΕΡΕΥΝΑ: Ποιες σχέσεις διαρκούν;
εμφάνιση σχολίων