0
1
σχόλια
413
λέξεις
ΖΗΝ
Τι κάνουν τα ζευγάρια που αντέχουν στο χρόνο;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Σεπτεμβρίου 2018
Δεν υπάρχει συνταγή για μια πετυχημένη σχέση. Ωστόσο, οι ερευνητές μελετούν συστηματικά το τι κάνουν τα επιτυχημένα ζευγάρια. Κι ενώ μια «τέλεια» σχέση μπορεί να είναι πέρα από την αντίληψη της επιστήμης, μελέτες για το τι κάνει μια επιτυχημένη σχέση είναι παντού. Με τα χρόνια, οι μελετητές έχουν καταλήξει σε κάποιες τάσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το τί βοηθά μια μακροχρόνια σχέση. Μερικά από τα πιο σημαντικά, είναι τα παρακάτω:
 
ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Όσο πιο θετικό είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι ευτυχισμένο στις σχέσεις τους. Σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ένας σύντροφος έχει υψηλό επίπεδο θετικότητας, υπάρχει λιγότερη σύγκρουση στη σχέση του. Ομοίως, ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε απέναντι στα καλά νέα του συντρόφου μας, είναι σημαντικός. Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια αντιδρούν στα καλά νέα του άλλου - είτε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια, είτε με αδιαφορία - είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δεσμού.

ΖΩΗ (ΚΑΙ) ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΣΗΣ: Όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση, είναι συχνά πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο, σχεδόν για τα πάντα. Όμως  είναι σημαντικό να διατηρούμε τις φιλίες μας αλλά και δραστηριότητες εκτός σχέσης. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια διατηρούν φιλίες και χόμπι έξω από τη σχέση.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Είναι δελεαστικό και εύκολο να κολλάμε στις ρουτίνες μας μαζί με τον άλλο. Όμως τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί, χρειάζονται και κάτι παραπάνω – όπως νέες εμπειρίες- για να είναι ευτυχισμένα, σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι extreme ή συνταρακτικό. Απλώς αντί να επισκεπτόμαστε τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια μέρη διαρκώς, μπορούμε να «μετακινηθούμε» λίγο και να κάνουμε πράγματα που μας διασκεδάζουν.

ΤΟ ΣΕΞ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλοι το ξέρουμε αλλά και οι επιστήμονες συμφωνούν Το σεξ είναι σημαντικό. Μάλιστα πολλές έρευνες όπως αυτή, δείχνουν πως τα ζευγάρια που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι πιο ευτυχισμένα με τη σχέση τους.

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ: Κανείς δεν θέλει να κυνηγά από πίσω τον άλλο για να μαζέψει δυο πράγματα στο σπίτι. Όχι μόνο είναι κουραστικό αλλά βλάπτει και τη σχέση. Ερευνητές του UCLA παρακολούθησαν πολλά ζευγάρια επί τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν πως εκείνα που είχαν αρμονικά διαμοιρασμένες τις δουλειές του σπιτιού, ήταν πιο ευτυχισμένα. Οπότε όταν μας ζητάνε να βοηθήσουμε, καλό είναι να το κάνουμε.
 
εμφάνιση σχολίων