0
1
σχόλια
395
λέξεις
ΖΗΝ

Καλές ερωτικές και συντροφικές σχέσεις: από τι τροφοδοτούνται και από τι απαξιώνονται

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
16 Δεκεμβρίου 2016
Θέλουμε να πιστεύουμε πως όσο κι αν η καθημερινότητα υπάρχει, εμείς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε, έστω και σε μικρές δόσεις, τον έρωτα. Ποιες είναι οι ερωτικές σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο προσπαθούν να μας το απαντήσουν μερικές νέες έρευνες.

Μόνο τρεις στους δέκα ανθρώπους παραμένουν σε γάμους υγιείς και ευτυχισμένους γάμους, όπως ο ψυχολόγος Ty Tashiro επισημαίνει στο βιβλίο του The Science of Happily Ever After. Όπως αναφέρει, οι κοινωνικοί επιστήμονες ξεκίνησαν να παρατηρούν τους γάμους τη δεκαετία του 1970 με σκοπό να διαπιστώσουν εάν όλοι οι γάμοι που αποτυγχάνουν έχουν κάτι κοινό. Θέλοντας να δουν αν η ευτυχία των ζευγαριών που εξέτασαν το ’70 διαρκεί, έβαλαν ξανά στο εργαστήριο εκατοντάδες ζευγάρια, τα καλωδίωσαν και τους έκαναν ερωτήσεις. Ανακάλυψαν πως τα ζευγάρια που δεν ήταν ευτυχισμένα, αν και δεν το παραδεχόντουσαν, ανέβαζαν καρδιακούς παλμούς και πίεση, ενώ ο οργανισμός τους έμπαινε σε κατάσταση άγχους, δηλαδή σε κατάσταση μάχης, ακόμα και με μια απλή συνομιλία με τον σύντροφό τους.

Η επικοινωνία τους όμως δεν ήταν καλύτερη αφού για παράδειγμα, όταν κάθε μέλος ενός ζευγαριού έπρεπε να πει πως πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα, ο ένας σύντροφος μπορούσε να απαξιώσει τον άλλον με μια φράση, όπως: «Γιατί δεν αρχίζεις να μιλάς εσύ; Δεν θα σου πάρει και πολύ έτσι κι αλλιώς!».

Από την άλλη, τα ζευγάρια που ήταν καλά μεταξύ τους, δεν εμφάνιζαν σημάδια άγχους στον οργανισμό και στο σώμα τους, όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος John Gottman. Ηταν επίσης εκείνα που συνδέονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα από μικρά πράγματα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να πει ένας άνδρας στη γυναίκα του «Κοίτα αυτό το όμορφο πουλί έξω από το παράθυρο». Αυτός δεν είναι μόνο ένας σχολιασμός αλλά και ένας τρόπος να επικοινωνήσει με τη σύντροφό του. Η απάντηση της, ανάλογα με το αν είναι θετική, σε στυλ «Όντως, πολύ όμορφο!» ή αρνητική όπως «Άσε με τώρα, έχω δουλειά», απαντά ουσιαστικά στο ερώτημα αν η γυναίκα του αναγνωρίζει και σέβεται αυτή την προσπάθεια για επικοινωνία.

«Υπάρχει μια συνήθεια του μυαλού που έχουν όσοι καταφέρνουν να κάνουν τις σχέσεις τους να διαρκέσουν στο χρόνο» λέει ο Gottman «το οποίο είναι το ότι χτίζουν μια κουλτούρα σεβασμού και εκτίμησης πολύ σκόπιμα, ψάχνοντας να βρουν την ομορφιά γύρω τους και να τη μοιραστούν. Αντιθέτως, τα ζευγάρια που αποτυγχάνουν, ψάχνουν να βρουν λάθη και ελαττώματα τόσο στο κοινωνικό τους περιβάλλον, όσο και στον σύντροφό τους».

 
εμφάνιση σχολίων