0
1
σχόλια
306
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στα χέρια των πετρελαϊκών εταιρειών το νησί. Οι έρευνες υδρογονανθράκων απειλούν το οικοσύστημα και το μέλλον των κατοίκων
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Ιουλίου 2019
Με τις ευλογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κρήτη αφήνεται στο έλεος των πετρελαϊκών συμφερόντων μετά την έγκριση σχετικού προγράμματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που παραχωρήθηκε  απειλείται άμεσα ενώ κάποιες από αυτές τις εταιρείες ευθύνονται για μερικές από τις πιο καταστροφικές πετρελαιοκηλίδες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι τεράστιας έντασης ήχοι των σεισμικών ερευνών αποπροσανατολίζουν και οδηγούν σε θάνατο παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια πλάσματα που ζουν στην περιοχή (όπως φυσητήρες και δελφίνια). Μια μόνο διαρροή αρκεί και για να συρρικνώσει το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας, καθώς το 50% της οικονομίας του νησιού εξαρτάται από τον τουρισμό.
 

Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ελέγχουν τον εαυτό τους, καθώς σε αυτές εκχωρείται η ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντος για το σύνολο έρευνας και εξόρυξης              

Απόλυτα ασφαλείς σεισμικές έρευνες και ασφαλείς εξορύξεις δεν υπάρχουν. Μέσα στην περίοδο 1992-2015, σημειώθηκαν 4.445 διαρροές υδρογονανθράκων και πετρελαιοκηλίδες -και αυτές μόνο στα πιο τεχνολογικά προηγμένα και ισχυρά θεσμικά κράτη της Βόρειας Θάλασσας. Παρά ολέθριες επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον, το κράτος απαλλάσσει τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις από την υποχρέωση εκπόνησης της κρίσιμης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το στάδιο των σεισμικών ερευνών, ακόμα και όταν αυτές γίνονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura.

«Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ελέγχουν τον εαυτό τους, καθώς σε αυτές εκχωρείται ουσιαστικά η ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντος για το σύνολο του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης. Ρόλο ελεγκτή αναλαμβάνει η λεγόμενη Μονάδα περιβάλλοντος, που οι ίδιες πρέπει να δημιουργήσουν, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν εμφανίζονται πουθενά» αναφέρει η ιστοσελίδα της WWF.

Το WWF Ελλάς έχει καταθέσει ήδη αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Μπορούμε κι εμείς να υπογράψουμε το σχετικό ψήφισμα, εδώ (support.wwf.gr).

 

Διαβάστε επίσης:
WWF: Το ξεπούλημα της ελληνικής παραλίας
Κουστό: Θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά αυτόνομοι
ΕΡΕΥΝΑ: Η ανθρωπότητα εξάλειψε το 60% των ζώων από το ‘70
εμφάνιση σχολίων