0
1
σχόλια
548
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Με νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται η μαζική νομιμοποίηση παρανομιών και το ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας, καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση. Υπογράφουμε τη διαμαρτυρία εδώ
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Απριλίου 2019
Παραλίες για παραπήγματα κάθε είδους, για εξορύξεις, για μπαζώματα, για λίγους. Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στην Βουλή προς ψήφιση και έχουν πάλι στόχο τις πολύπαθες θάλασσες και παραλίες της ταλαίπωρης ελληνικής ακτογραμμής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων και ανοίγει δρόμο για παραχωρήσεις ακτών και ποταμών προκειμένου να γίνουν έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η WWF καταγγέλλει πως έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα. Η σχετική ανακοίνωση της, αναφέρει:

«Τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα.

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών» λέει η WWF και κάνει έκκληση προς όλους μας να υπογράψουμε τη σχετική διαμαρτυρία), προκειμένου το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί.

- Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).[1]

- Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν «έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας» (άρθ. 34, παρ. 1.β).

- Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

- Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο «Το γραφείο της WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο.

«Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα. Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί» λέει η υπεύθυνη πολιτικής της WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία φαίνεται να βρίσκεται υπό επανεκτίμηση. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, παρά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, χωρίς να υπάρχει όμως πρόθεση για να αποσυρθεί η κύρια ρύθμιση, που αφορά τις παρανομίες που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα.


Διαβάστε επίσης:
Για το δικαίωμα του τουρίστα
ΓΚΑΛΕΡΙ: Παραλίες από τσιμέντο
εμφάνιση σχολίων