1
1
σχόλια
403
λέξεις
CULTURE
Ο πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού μινιμαλισμού και της digital art έρχεται τον Ιανουάριο στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης με ένα νέο μεγάλο project. Με ελεύθ. εισοδο
 
 ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Ιανουαρίου 2019
Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης της digital art, Ryoji Ιkeda, γεννήθηκε στην Ιαπωνία και τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι.

Δραστηριοποιείται στον χώρο της sound art από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους συνθέτες της minimal electro.

Συνθέτει ambient μουσική ή μουσική για μη μουσικά όργανα, όπως γραφομηχανές, μετρονόμους, διαπασών και τηλέγραφους, ημιτονοειδή κύματα και ηχομάζες.

Στα έργα του σνακατεύει τους ήχους, τα μαθηματικά, την κβαντική φυσική, τα φυσικά φαινόμενα        

Αγαπά να πειραματίζεται με όλα αυτά ταυτόχρονα κι έτσι τα συνδυάζει σε εγκαταστάσεις, συναυλίες και εν εξελίξει παραγωγές. Από το 2006, έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από είκοσι διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο.

Στην εν εξελίξει σειρά “datamatics”, επιστρατεύει κινούμενες εικόνες, νέα μέσα, ήχους και γλυπτικές αναπαραστάσεις, προκαλώντας τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Έχει εκθέσει έργα του στους σημαντικότερους χώρους σύγχρονης τέχνης του πλανήτη ενώ η εργασία του στον ηχητικό μινιμαλισμό θεωρείται θεμελιώδης

Μέχρι σήμερα, ο Ikeda έχει εκθέσει έργα του στους σημαντικότερους χώρους σύγχρονης τέχνης του κόσμου, όπως στην Tate Modern του Λονδίνου και στο Australian Centre for the Moving Image.

Ο Ikeda βραβεύτηκε με το Prix Ars Electronica Collide του 2014 και έχει ολοκληρώσει residency στο ερευνητικό κέντρο του CERN.

Έγινε γνωστός με το άλμπουμ +/- (1996). Η καινοτόμος εργασία του άνοιξε νέα πεδία στον ηλεκτρονικό μινιμαλισμό. Η δεκάχρονη μελέτη του μαζί με τον Carsten Nikolai οδήγησε στην ανακάλυψη κυματομορφών που εντυπωσίασαν την επιστημονική κοινότητα. Το πόνημά τους θεωρείται θεμελιώδες. 

Συνεχίζει ακόμα να στήνει dj-sets σε μικρά κλαμπ της Γαλλίας και δίνει σπάνια συνεντεύξεις διότι προτιμά το έργο του να βιώνεται παρά να αναλύεται

Παρά το γεγονός πως συμμετέχει σε φεστιβάλ-σταθμούς της ψηφιακής τέχνης, (όπως το Sónar Festival της Βαρκελώνης και το Elektra Festival του Μόντρεαλ), συνεχίζει ακόμα να στήνει dj-sets σε μικρά κλαμπ της Γαλλίας αλλά και να δημιουργεί εικαστικές παρεμβάσεις με δημόσια έργα σε μεγάλες μητροπόλεις του Δυτικού κόσμου.

«Ακόμα και όταν τα πράγματα μοιάζουν να είναι σε συνεχή ροή, πάντα οργανώνονται με διακριτά μοτίβα· η πλήρης συνέχεια είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που μας δημιουργείται από το μέγεθος των δεδομένων που λαμβάνουμε» λέει ο ίδιος.

Ο Ikeda αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, διότι προτιμά το έργο του να βιώνεται παρά να αναλύεται.


Info: Ryoji Ikeda, data.flux [12XGA version], 28 Ιανουαρίου - 17 Φεβρουαρίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού – Φιξ.
εμφάνιση σχολίων