0
1
σχόλια
395
λέξεις
ΖΗΝ
Πιο βλαβερή από το τσιγάρο και την παχυσαρκία είναι η κοινωνική απομόνωση. Αποτελέσματα από δύο μεγάλες έρευνες αφορούσαν συνολικά 3,7 εκατομ. ανθρώπους
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Νοεμβρίου 2018
Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο αφού είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία αλλά και το κάπνισμα.  Η μεγαλύτερη έρευνα, του είδους της μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει πως η μοναξιά είναι μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία διεθνώς και αφορά σχεδόν όλες τις ηλικίες.

«Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα»         

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Julianne Holt-Lunstad του Brigham Young University, ανέλυσαν στοιχεία από 218 μελέτες, σχετικές με τις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά 3,7 εκατομ. ανθρώπους. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70 τους, σε σχέση με τους παχύσαρκους που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%. «Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα», λέει η δρ. Holt-Lunstad στο CBC. «Μάλιστα υπερβαίνουν και τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, της σωματικής αδράνειας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Η μοναξιά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την αυτοσυγκράτηση σχετικά με καταχρήσεις όλων των ειδών

Η ανάλυση αποκαλύπτει πως μεταξύ άλλων, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Το άγχος της μοναξιάς αρκεί για να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας, αφού οι στρεσογόνες ορμόνες και οι φλεγμονές του οργανισμού αυξάνονται. Τέτοιες φλεγμονές, όταν γίνουν χρόνιες, σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα, τον τύπου 2 διαβήτη και τον καρκίνο. Η μοναξιά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή μεταφράζεται ως το κέντρο του εγκεφάλου το οποίο ευθύνεται για την αυτοσυγκράτηση –όπως το να μην κάνουμε καταχρήσεις ή να μην τρώμε κακές τροφές, κ.ο.κ..

Tο πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης και εφήβους

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και η μοναξιά αυξάνει σημαντικά στην τρίτη ηλικία, το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης και εφήβους. Η κοινωνική σύνδεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και την ευτυχία μας. Είναι δύσκολο αλλά και απλό ταυτόχρονα το να είμαστε διαθέσιμοι και ανοικτοί στους άλλους, βελτιώνοντας όχι μόνο την υγεία των συνανθρώπων μας αλλά και τη δική μας.


Διαβάστε επίσης:
Οι πόλεις, οι μοναχικές
Το κλαμπ των ηλικιωμένων
Η γεωγραφία της μακροζωίας
Έρευνα: Η σύγχρονη μοναξιά
εμφάνιση σχολίων