0
1
σχόλια
255
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ακόμα και απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς μας διακατεχόμαστε από προκαταλήψεις και περιορισμούς»
 
DOCTV.GR
15 Μαΐου 2018
O Φραντς Κάφκα ερµήνευσε µε διαύγεια και βαθύτητα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και στοχάστηκε µε τρόπο ευφυή και καυστικό πάνω στις πολλαπλές στενοχώριες και ανοησίες της κάθε µέρας µας. Τα αποφθέγματά του για το τι σημαίνει ζωή αποτυπώνονται στο εγχειρίδιο του Άλαν Πέρσι, Φραντς Κάφκα: 99 μαθήματα αυτογνωσίας, ο οποίος αναλύει τον Κάφκα και προσφέρει τη δική του οπτική, για µια ζωή πιο ουσιώδη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη, κι εμείς διαλέξαμε ένα απόσπασμα για την πίστη και τη ζωή.

 
«ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ. ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ, ΕΙΤΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ». Κανένας δεν είναι απαλλαγμένος από προκαταλήψεις. Ακόμα και τα πιο ελεύθερα μυαλά υφίστανται τα φίλτρα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.

Οι αιτίες τους είναι πολιτισμικού, οικογενειακού και βιογραφικού χαρακτήρα, καθώς όλα τα βιώματά μας λειτουργούν τελικά ως φίλτρα ανάμεσα σε εμάς και στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν μόνο άτομα που απορρίπτουν ή περιφρονούν κάποια άλλα τα οποία δεν ανήκουν στη δική τους κοινότητα, στον πολιτισμό τους, στη φυλή ή στη θρησκεία τους.

AKOMA KAI ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ διακατεχόμαστε από προκαταλήψεις και περιορισμούς όπως:
– Η πίστη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε επιχειρήσει και πριν.
– Η υποψία ότι άλλα άτομα μας λογοκρίνουν ή δεν μας αποδίδουν αυτό που μας αξίζει, όταν είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν σχηματίσει άποψη για μας.
– Η τάση να σκεφτόμαστε ότι μια οριστική αποτυχία θα επαναληφθεί, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχουν δύο ίδιες στιγμές ή περιστάσεις.
 
 
εμφάνιση σχολίων