0
1
σχόλια
321
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τα προσφυγόπουλα αναγκάζονται σε πορνεία προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα. Έρευνα του Χάρβαρντ για τα ανήλικα προσφυγόπουλα της Ευρώπης που δημοσίευσε o Guardian
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Απριλίου 2017
Η αυξανόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα φτάνει σε αδιανόητα επίπεδα. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, προκειμένου να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές για να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, αναγκάζονται να πουλάνε το σώμα τους. Αν και η έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρει πως εκπορνεύονται για 15 ευρώ -αν και μαρτυρίες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν πως ανήλικοι πρόσφυγες εκπορνεύονται στο Πεδίον του Άρεως ακόμα και για 5 ευρώ.

Τα θύματα εκμετάλλευσης είναι κυρίως πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας και προσπαθούν να καλύψουν οικονομικά το ταξίδι τους, για το οποίο οι λαθροδιακινητές χρεώνουν χιλιάδες ευρώ. Φυσικά αυτά τα ποσά συνήθως δεν καλύπτονται.

Παράλληλα, πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν εθιστεί και σε ναρκωτικές ουσίες. Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για βιασμούς και κακοποίηση μικρών παιδιών σε καταυλισμούς, αύξηση των παιδικών γάμων και εκβιασμούς από συμμορίες (που τραβάνε φωτογραφίες εξευτελισμού και στη συνέχεια απειλούν πως θα τις στείλουν στις οικογένειές τους). Η πλειονότητα των πελατών είναι άνδρες, 35 ετών και πάνω...

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν το 2016 πως 5.174 περιπτώσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αλλά ως το τέλος του 2016, μόνο 191 από αυτά είχαν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση αναφέρει πως σχεδόν το 50% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα περιμένουν τη μετεγκατάσταση σε εξειδικευμένες, φιλικές προς τα παιδιά, δομές, και «οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν στα προσφυγόπουλα ένα ασφαλές σπίτι» ενώ διαπιστώνει πως οι ελληνικές αρχές, ενώ έχουν προβλέψει εξειδικευμένα κέντρα για ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες, πολλά από αυτά δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από εθνικούς και διεθνείς φορείς» αναφέρει η έκθεση και κάνει έκκληση να τερματιστεί η κράτηση παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, καταλήγοντας πως η προστασία μεγάλου αριθμού παιδιών προσφύγων έχει αποτύχει παταγωδώς.
 
εμφάνιση σχολίων