0
1
σχόλια
467
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι Financial Times καταγράφουν την κατάρρευση της Ελλάδας μέσα από μια αγροτική επαρχία

DOCTV.GR
24 Ιανουαρίου 2017

Ως «ελληνική τραγωδία» περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα άρθρο των Financial Times υπογραμμίζοντας πως «αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται και χειροτερεύουν».

Την κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει, ξεκινώντας από το χωριό Εφύρα στην Ηλεία, μιας περιοχής που ονοματίστηκε από τον Όμηρο ως ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας.

Οι συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας είναι αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από το 1/5 των Ελλήνων ζουν χωρίς βασικά αγαθά, όπως τηλέφωνο ή θέρμανσης. Η ανεργία είναι στο 23% και 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργοι.

Μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής τα πράγματα στο χωριό Εφύρα είναι αποκαρδιωτικά. «Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια» δηλώνει στους F.T. ο δήμαρχος του χωριού Άγγελος Πετρόπουλος.

«Η Τρόικα μας έχει πραγματικά βλάψει», λέει η Λίτσα Ανδριοπούλου, ιδιοκτήτρια του μοναδικού παντοπωλείου του χωριού, αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία από κοινού συντόνιζαν τις διασώσεις και απαίτησαν τα επακόλουθα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα.

«Τα αιτήματά τους δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τους πλούσιους, μόνο τους φτωχούς. Πολλές οικογένειες τρέφονται μόνο με μια σύνταξη ενώ το 20% ψωνίζουν με πίστωση. Ό,τι μας δίνουν, το παίρνουν πίσω σε φόρους. Δεν έχουμε ούτε για τροφή, ούτε για τα απαραίτητα».

Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Πριν από τρία χρόνια, έκλεισε και το γυμνάσιο της περιοχής. Ο γιατρός έχει επίσης φύγει. «Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους».

Το ρεπορτάζ παραθέτει στοιχεία που δεν ισχύουν όμως μόνο για τις αγροτικές περιοχές όπως αυτή, αλλά για όλη της Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
- Η χώρα χρωστάει 320 δισ. ευρώ
- Η ανεργία βρίσκεται στο 23%
- Το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργα
- Το 1/5 των Ελλήνων ή οι 2 στους 10, ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση
- Το 2009, το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας ήταν 2%. Το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 15%.

Το άρθρο αναφέρει πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθεια αυξάνονται» γράφει το ρεπορτάζ.

Ο ανταποκριτής των F.T. Henry Foi δεν παραλείπει να κοιτάξει και την πρωτεύουσα της χώρας: «Στην Αθήνα, οι άνθρωποι κουρνιάζουν σε πάγκους έξω από φιλανθρωπικά ιδρύματα και νοσοκομεία, ενώ δεκάδες άστεγοι κοιμούνται γύρω από τους μεγαλύτερους οδικούς κόμβους. Συσσίτια τρέφουν χιλιάδες Αθηναίους κάθε μέρα. Εννέα χιλιάδες άνθρωποι στην είναι άστεγοι και το 71% από αυτούς άρχισαν να κοιμούνται έξω κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

 
εμφάνιση σχολίων