1
5
σχόλια
304
λέξεις
CULTURE

Οι τοίχοι μας καλούν να σκεφτούμε τα θέλω μας. Η διεθνής εικαστικός Κάντυ Τσανγκ, καλεσμένη της Στέγης, περιμένει απαντήσεις

DOCTV.GR
6 Μαΐου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Το Before I die ξεκίνησε το 2011 στη Νέα Ορλεάνη και είναι το πιο διάσημο έργο της Κάντυ Τσανγκ αφού έχει ταξιδέψει σε πάνω από 70 χώρες από την Κίνα έως τη Νότια Αφρική. Η χρονιά εκείνη ήταν πολύ δύσκολη για την Τσανγκ, η οποία βίωσε την απώλεια ενός κοντινού της προσώπου. Για να ξεπεράσει τη θλίψη, που την είχε καταβάλει, άρχισε να δημιουργεί το πρότζεκτ που την έκανε γνωστή παγκοσμίως.

Έβαψε τον τοίχο ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου της γειτονιάς της με χρώμα μαυροπίνακα, και έγραψε με στένσιλ, δεκάδες φορές, της φράση «Πριν πεθάνω θέλω να…». Όσοι περνούσαν έξω από το σπίτι, συμπλήρωναν με κιμωλία τις δικές τους επιθυμίες, τα μεγάλα τους όνειρα, τα πιο σημαντικά πράγματα που ήθελαν να πετύχουν στη ζωή τους.

Σε πάνω από 1000 τοίχους παγκοσμίως οι άνθρωποι που συμμετείχαν έχουν μοιραστεί τα θέλω τους: Πριν πεθάνω θέλω να είμαι ο εαυτός μου, θέλω να ξανακερδίσω τη γυναίκα μου, να φάω όσες περισσότερες καραμέλες μπορώ, να πω στη μητέρα μου πόσο την αγαπώ...

Ο δημόσιος χώρος είναι το αγαπημένο πεδίο πειραματισμού της Κάντυ Τσανγκ ενώ το Before i die είναι ένα από τα τρία έργα της που παρουσιάζει αυτή τη χρονιά στην Αθήνα, καλεσμένη της Στέγης. Γεννημένη στην Αμερική, αλλά με καταγωγή από την Ταϊβάν, επικεντρώνεται στην επικοινωνία και την επαφή των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, προβληματισμένη από την έλλειψη έκφρασης και συλλογικότητας των σύγχρονων κοινωνιών. Η Τσανγκ έδωσε μια ομιλία στα TED και μας εξηγεί με ποιο τρόπο οι απαντήσεις της γειτονιάς της κατασκεύασαν έναν ανατρεπτικό κοινωνικό κολάζ. Δείτε το εδώ, με ελληνικούς υπότιτλους:

Info: Before I die, Candy Chang, 30 Ιουνίου - 20 Ιουλίου, Δημοτικό Πάρκο Φλοίσβου & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, Είσοδος ελεύθερη.
 
εμφάνιση σχολίων