0
17
σχόλια
194
λέξεις
VISUALISM

Ένας θρυλικός φωτογράφος, που κατέγραψε 5 πολέμους και τη μεταπολεμική λάμψη με την ίδια αρτιότητα

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
19 Φεβρουαρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Ο Ούγγρος φωτογράφος, πολεμικός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ Robert Capa (1913-1954) κάλυψε πέντε διαφορετικούς πολέμους: τον Ισπανικό εμφύλιο, τον Σινοϊαπωνικό πόλεμο, και τον Β' Παγκόσμιο, τον Αραβο-Ισραηλινό και τον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής του Magnum Photos, του πρώτου συνεργατικού πρακτορείου για ανεξάρτητους φωτογράφους σε παγκόσμια κλίμακα, μαζί με άλλους όπως ο Γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν.

Έπαιρνε πάντα μαζί του δύο κάμερες, μία με ασπρόμαυρο και μία με έγχρωμο φιλμ, αλλά είχε εξαιρετική αντίληψη των χρωμάτων. Απαθανάτισε με τον καλύτερο τρόπο τo γκλάμουρ της πλούσιας μεταπολεμικής ζωής, με χαλαρά θέματα όπως το καλοκαιρινό θέρετρο του Μπιαρίτζ και τα χειμερινά σπορ στην Ελβετία, τις ιπποδρομίες του Λονγκσάμπ και τους χολιγουντιανούς ηθοποιούς στα διαλείμματα των γυρισμάτων.

Η Σύνθια Γιουγκ, επιμελήτρια της φωτογραφικής έκθεσης «Capa in Color», που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Ουγγαρία, είχε δηλώσει πως
«ο Robert Capa χρησιμοποιούσε το χρώμα στις φωτογραφίες του ήδη από το 1941, και μάλιστα όχι περιστασιακά. Ξαφνιάζει πολλούς, για να μην πούμε ότι τους σοκάρει».


Διαβάστε επίσης:
FOCUS #1: Ρονί, ο φωτογράφος του δρόμου
FOCUS #2: Doisneau, ο φωτογράφος του Παρισιού

 
εμφάνιση σχολίων