0
1
σχόλια
418
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Δεν παίρνω ναρκωτικά. Είμαι τα ναρκωτικά»

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
11 Μαΐου 2024

«Κάθε πρωί, μόλις ξυπνάω, έχω μια εμπειρία υπέρτατης ευχαρίστησης, όταν συνειδητοποιώ ότι είμαι ο Σαλβαντόρ Νταλί».

«Μην κάνετε τον κόπο να είστε μοντέρνοι. Δυστυχώς, αυτό είναι το μόνο πράγμα που, ό, τι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να αποφύγετε».

«Υπάρχει μόνο μία διαφορά ανάμεσα σε έναν τρελό και σε μένα. Ο τρελός σκέφτεται ότι είναι λογικός. Ενώ εγώ ξέρω ότι είμαι τρελός».

«Μη φοβάστε την τελειότητα. Δεν θα την πετύχετε ποτέ».

«Οι άνθρωποι αγαπούν το μυστήριο, γι' αυτό αγαπούν τους πίνακές μου».

«Η τέλεια γυναίκα είναι αλαζονική αλλά όχι υπερβολικά ωραία. Πρέπει να είναι σκλάβα των ρούχων της και των κοσμημάτων της».

«Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν».

«Ευφυΐα χωρίς φιλοδοξία είναι πουλί χωρίς φτερά».

«Αυτοί που δεν θέλουν να μιμηθούν τίποτα, δεν παράγουν τίποτα».

«Στα έξι μου ήθελα να γίνω μάγειρας. Στα εφτά μου, Ναπολέων. Και η φιλοδοξία μου μεγαλώνει συνεχώς από τότε».

«Αυτή η μεγαλειώδης τραγωδία που ονομάζουμε μοντέρνα τέχνη…».

 «Δόξα τω Θεώ είμαι άθεος».

«Αληθινός καλλιτέχνης δεν είναι αυτός που εμπνέεται από τους άλλους αλλά αυτός που εμπνέει τους άλλους».Ο Σαλβαδόρ Νταλί,(11 Μαΐου 1904-23 Ιανουαρίου 1989) ήταν από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους και ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης. Το όνομά του συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού. Ο Νταλί γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρες της Ισπανίας και ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια. Με τη βοήθεια της μητέρας του, ο Νταλί παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Το 1921 έχασε τη μητέρα του από καρκίνο. Μετά τον θάνατό της, ο πατέρας του παντρεύτηκε την αδελφή της, γεγονός που ο Νταλί δεν αποδέχτηκε ποτέ. Φεύγει για τη Μαδρίτη και ξεκινά τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών τις οποίες παρατάει, δηλώνοντας πως κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει. Ερχεται σε επαφή με τον ντανταϊσμό, γίνεται φίλος με τον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ. 'Επειτα φεύγει για  το Παρίσι, όπου συναντά τον Πικάσο. Ο Νταλί συνεργάζεται με τον Λουίς Μπουνιουέλ στην ταινία μικρού μήκους Ανδαλουσιανός Σκύλος. Εκεί γνωρίζει τη μελλοντική σύζυγό του Ελένα Ντιμτρίεβνα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, γνωστή ως Γκαλά. Φεύγει για την Αμερική και συνεργάζεται με τη Walt Disney. Γυρίζοντας στην Ισπανία δημοσιεύει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η κρυφή ζωή του Σαλβαδόρ Νταλί». Το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας τού απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά πεθαίνει η Γκαλά, γεγονός που τον οδήγησε στην απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Νταλί πέθανε τελικά από καρδιακό επεισόδιο στη γενέτειρά του.
εμφάνιση σχολίων