0
1
σχόλια
283
λέξεις
210

Σύμφωνα με το WWF, μόνο το 3% των Eλλήνων κινείται με ποδήλατο στις πόλεις. Συμμετέχουμε στη δράση Με ποδήλατο στη δουλειά

DOC TV
11 Μαΐου 2015
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, μόλις των 3% των Ελλήνων στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, ενώ μόλις το 32% των πολιτών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ποδήλατο τον τελευταίο χρόνο.

Εξίσου ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 15% των Αθηναίων δήλωσε ότι «δεν έχει κάνει ποτέ/δεν ξέρει» ποδήλατο, ενώ περίπου το 40% έχει να κάνει ποδήλατο από παλιά ή την παιδική του ηλικία. Τέλος, αναφορικά με τη συχνότητα χρήσης του ποδηλάτου, μόλις το 21% των πολιτών δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί όσο συχνά θέλει.

Η περιορισμένη χρήση του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις έχει όμως και συγκεκριμένα αίτια, σύμφωνα με τους πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η έλλειψη υποδομών και ποδηλατοδρόμων λειτουργεί αποτρεπτικά. Παράλληλα, η αίσθηση ανασφάλειας και η επικινδυνότητα -κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην έλλειψη υποδομών- είναι ο λόγος μη συχνής χρήσης ποδηλάτου για το 23% των πολιτών.

Παρ' όλα αυτά, με το 27% των ερωτηθέντων να διαθέτει ποδήλατο και τους μισούς νέους (ηλικίας 18-35) να έχουν τα πρωτεία, υπάρχουν ελπίδες για την υιοθέτηση του πλέον οικολογικού, οικονομικού και υγιεινού μέσου μετακίνησης.

Η WWF-Καλύτερη Ζωή μάς καλεί να συμμετέχουμε στη δράση Με ποδήλατο στη δουλειά που διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, μέχρι τις 31 Μαΐου. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που καλεί τους εργαζόμενους να πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά, προωθώντας την καθημερινή του χρήση.

Επίσης μπορούμε να πάρουμε μέρος στην 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στις 10 Μαΐου, η οποία έχει κεντρικό αίτημα «Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία».
εμφάνιση σχολίων