0
1
σχόλια
271
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βενεζουέλα, ένα πακέτο προφυλακτικά των 36 τεμαχίων στοιχίζει όσο ένας μισθός, λόγω έλλειψης συναλλάγματος
 

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Φεβρουαρίου 2018
Τα αποθέματα προφυλακτικών στη Βενεζουέλα απευθύνονται μόνο στους πλούσιους αφού ένα κουτί των 36 κοστίζει όσο περίπου ένας ολόκληρος μισθός, δηλαδή 750 δολάρια -ή όσο ένα iPhone 6 όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και η συρρίκνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας εκτόξευσε τις ελλείψεις προϊόντων στη χώρα την τελευταία τριετία. Η Βενεζουέλα εισάγει τα περισσότερα αγαθά που καταναλώνει, ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αποτελούν το 95% των κερδών της σε ξένο συνάλλαγμα. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αν δεν ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου.

Σε ιστοσελίδα δημοπρασιών που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Βενεζουέλας για να προμηθευτούν είδη που βρίσκονται σε έλλειψη, ένα πακέτο 36 προφυλακτικών κοστίζει 755 δολάρια. Το πακέτο των τριών προφυλακτικών κοστίζει 62 δολάρια. Στη σύγκριση που κάνει το Bloomberg, ένα πακέτο προφυλακτικών των 36 τεμαχίων στοιχίζει στις ΗΠΑ 25 δολάρια (δηλαδή περίπου 20 ευρώ).

Η χώρα έχει έλλειψη όχι μόνο σε προφυλακτικά αλλά και σε άλλα μέτρα αντισύλληψης. Η Washington Post αναφέρει πως πολλές γυναίκες της Βενεζουέλας έχουν στραφεί για λύση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Το Facebook, το Instagram και το Twitter έγιναν ανεπίσημοι τόποι για ανταλλαγές ή για εμπορία αντισυλληπτικών, ενδομήτριων συσκευών και άλλων μέσων αντισύλληψης - αν και σε τιμές μαύρης αγοράς. Άλλοι προσπαθούν να  φέρουν αντισυλληπτικά από το εξωτερικό, μέσω φίλων και γνωστών. Παρά την έλλειψή τους όμως, η σεξουαλική ζωή των κατοίκων συνεχίζεται, πράγμα που αυξάνει κατακόρυφα τις μολυσματικές νόσους -η Βενεζουέλα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων με HIV- αλλά και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
 
εμφάνιση σχολίων