0
10
σχόλια
941
λέξεις
210

Η εναλλακτική καντίνα με τα υγιεινά πιάτα που αλλάζει γειτονιές. Το DOC TV βρέθηκε εκεί

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: Κ. ΚΑΤΡΙΟΣ DOCTV CC3
26 Φεβρουαρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Το κινητό εστιατόριο Food Truck ξεκινάει την κάθε ημέρα με το τραγούδι Always look on the bright side of life, γυρνάει τις γειτονιές της Αθήνας και δεν έχει σχέση με τις καντίνες με τα «βρώμικα». Το κυρίως πιάτο του είναι η υγιεινή παραδοσιακή ποντιακή λιχουδιά που λέγεται γκεζλεμές και όλο το μενού είναι γεμάτο καλές τροφές. Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης της ιδιότυπης καντίνας, Γιώργος Γληνός, μας μιλά για τη ζωή του Food Truck.

Τι είναι το Food Truck; «To Food Truck είναι το πρώτο εστιατόριο σε ρόδες. Μια κινητή καντίνα μέσα στην οποία, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, παράγονται φρέσκα, υγιεινά σνακ, συχνά με βιολογικές πρώτες ύλες, καθώς και σούπες ημέρας».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Food Truck; «Εδώ και κάμποσο καιρό σκεφτόμουν μια στροφή από τη μέχρι τώρα καριέρα μου ως στέλεχος επιχειρήσεων, που θα μου επέτρεπε μια καθημερινότητα έξω από τα όρια ενός γραφείου, σε επαφή με τη φύση και τα υλικά που μας προσφέρει, αλλά και που θα ικανοποιούσε την ανάγκη μου να περιποιούμαι κόσμο. Έτσι αρχικά σκέφτηκα ένα εστιατόριο, το οποίο θα σέρβιρε φαγητά που είχα γνωρίσει στα ταξίδια μου και ταυτόχρονα θα ταίριαζαν και με την ελληνική παλέτα. Κάποια στιγμή είδα την ταινία Chef του Jon Favreau και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα του εστιατορίου που ταξιδεύει».

Πώς επιλέγεται το πού θα παρκάρει κάθε μέρα, σε ποιες περιοχές θα κινείται και πώς θα το μαθαίνουμε αυτό; «Το πού θα παρκάρουμε κάθε μέρα εξαρτάται από τη διάθεσή μας αλλά και πολλούς πρακτικούς παράγοντες όπως η επιλογή ενός εμπορικού σημείου που συνάδει με τη λειτουργία που επιτρέπει η άδειά μας, τον καιρό, αλλά και το πόσο καλά πήγαμε σε προηγούμενη λειτουργία μας εκεί. Φιλοδοξούμε να κινούμαστε σε όλη την Αττική, Βόρεια και Νότια Προάστια, Δυτικά και Κέντρο, και όταν ανοίξει ο καιρός και στις παραλίες και γιατί όχι και στα νησιά της περιφέρειάς μας. Μπορεί κανείς να μάθει πού θα μας βρει στη σελίδα μας στο
ίντερνετ, στη σελίδα μας στο Facebook αλλά και στο twitter».

Το μενού του Food Truck δεν έχει καμία σχέση με τις τυπικές καντίνες. Τι περιλαμβάνει και από πού αντλεί τις συνταγές του; «Πράγματι το βασικό μενού μας σχεδιάστηκε ώστε να μη συσχετίζεται με το λεγόμενο "βρώμικο". Η βασική μας λιχουδιά είναι ο ποντιακός γκεζλεμές, ένα χειροποίητο χωριάτικο φύλλο το οποίο γεμίζεται με μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες: χορταρικά εποχής και φέτα ΠΟΠ από ξύλινο βαρέλι, κασέρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και παστουρμά ή σουτζούκι και αυγό, κιμά λαχματζούν ή και πατατοσαλάτα για όποιον επιλέγει να μην καταναλώνει καθόλου ζωικά προϊόντα. Επίσης έχουμε μια διαφορετική χορτόσουπα κάθε μέρα και ζεστή σοκολάτα, καθώς και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων εποχής.

Γκεζλεμέ πρωτοέφαγα στη Νότια Τουρκία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανα με τη μοτοσικλέτα στα 26 μου. Ένας φίλος που γνώρισα εκεί με κάλεσε στο σπίτι του, όπου η θεία του έφτιαχνε γκεζλεμέδες στο τζάκι. Τράβηξα τότε μια φωτογραφία, την οποία είχα για χρόνια στο σαλόνι μου. Και κάποια στιγμή που έψαχνα να συμπληρώσω την ιδέα μου, την είδα και κατάλαβα ότι η απάντηση ήταν μπροστά στα μάτια μου».

Με την ελληνική νομοθεσία, είναι δύσκολο να αλλάζεις κάθε μέρα στέκι; Υπάρχουν προβλήματα; «Πράγματι η ελληνική νομοθεσία έχει αφήσει πολλές ασάφειες στο πλαίσιο λειτουργίας της κινητής καντίνας και παρόλο που έχουμε όλες τις προβλεπόμενες άδειες και περισσότερες, όπως την έγκριση του υγειονομικού που έχει κι ένα εστιατόριο, συχνά έχουμε προβλήματα στη λειτουργία μας. Περισσότερο αφορούν στην ελλιπή γνώση της σχετικής νομοθεσίας, της οποίας η εφαρμογή πρόσφατα πέρασε από τις Δημοτικές Αστυνομίες που καταργήθηκαν, στην Ελληνική Αστυνομία. Συχνά νιώθουμε να παίζουμε το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μάς έχουν επιβληθεί υπέρογκα πρόστιμα και κάποιοι από εμάς έχουν συρθεί στο Αυτόφωρο. Εμείς όμως, όντας νόμιμοι, δεν σκοπεύουμε να το βάλουμε κάτω, ενώ ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συναδελφικής ηθικής, προσέχουμε ώστε να μην προκαλούμε».

Τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα στο Food Truck; «Εάν η μέρα έχει μετακίνηση, ξεκινάει νωρίς ώστε να επιλεγεί το πόστο προτού γεμίσουν οι θέσεις παρκαρίσματος. Ειδάλλως ξεκινάει με επισκέψεις στους συνεργαζόμενους παραγωγούς για την επιλογή των χορταρικών και λαχανικών της ημέρας, άνοιγμα -μια διαδικασία με πολύ κουβάλημα, μιας και πρέπει να ξεφορτωθούν τραπέζια, καρέκλες και γεννήτρια- και τελικά δουλειά. Ξεκινάμε πάντα την ημέρα με το Always look on the bright side of life, για να πάρουμε κουράγιο, και αρχίζουμε το μαγείρεμα. Είναι μεγάλη χαρά να μαγειρεύεις για κάποιον που συνήθως είναι σε απόσταση αναπνοής από σένα και δοκιμάζει επιτόπου. Μπορείς να δεις τις αντιδράσεις του και όταν αυτές είναι θετικές, αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Τις καθημερινές ενδέχεται να κάνουμε ένα διάλειμμα για ξεκούραση, λίγη άσκηση και τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις και πάλι πίσω για μαγείρεμα, κουβέντα και ενδιαφέρουσες γνωριμίες μέχρι το κλείσιμο».

Μια ιστορία που έζησες στο Food Truck και τη θυμάσαι πιο έντονα απ' όλες; «Χάρηκα ιδιαίτερα όταν σέρβιρα για πρώτη φορά έναν Τούρκο που ζει στην Αθήνα και μου είπε πόσο του άρεσε. Μάλιστα μου υπενθύμισε και την πατατοσαλάτα σαν γέμιση, την οποία και καθιερώσαμε έκτοτε. Στην επόμενη επίσκεψή του τη δοκίμασε και μας ζήτησε ένα μπολ για το σπίτι! Τέτοια μικρά πράγματα μας κρατάνε ακμαίους ακόμη και τις δύσκολες μέρες που μπορεί να έχουμε προβλήματα με το φορτηγό μας -την Κατίνα-, που είναι παλιό, ή την Αστυνομία».

Άλλα σχέδια σχετικά με το Food Truck; «Είμαστε ακόμη στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού θεωρούμε, κι ως εκ τούτου προτιμάω να δίνω χρόνο για την προσαρμογή μας στην πραγματικότητα της λειτουργίας στην Αθήνα και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ευελπιστούμε αρχικά να έχουμε ουρές και υπομονετικούς πελάτες -αυτοχαρακτηριζόμαστε slow food- και να μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι. Τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον καιρό».

εμφάνιση σχολίων