0
1
σχόλια
226
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Η φύση του ανθρώπου συχνά κρύβεται... αλλά σπάνια εξαλείφεται». Ένα δοκίμιο του φιλόσοφου Φράνσις Μπέικον για την επιθυμία

DOCTV.GR
19 Ιουλίου 2017
​«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ όσο η στωική καταπίεση της επιθυμίας. Σε τι ωφελεί να παραταθεί  μια ζωή την οποία η απάθεια την έχει μετατρέψει σε πρόωρο θάνατο; Άλλωστε ο στόχος αυτής της φιλοσοφίας είναι ανέφικτος. Το ένστικτο τελικά θα εκφραστεί.

Η ΦΥΣΗ ΣΥΧΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΝΙΚΑΤΑΙ, αλλά σπάνια εξαλείφεται. Η άσκηση δύναμης κάνει πιο βίαιη τη φύση κατά την επιστροφή της· το δόγμα και ο λόγος κάνουν τη φύση λιγότερο πιεστική, αλλά μόνο η συνήθεια αλλάζει ή υποτάσσει τη φύση...

ΟΜΩΣ ΑΣ ΜΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ πάνω στη φύση του για πολύ. Γιατί μπορεί να παραμείνει θαμμένη για μεγάλο διάστημα, αλλά θα αναβιώσει όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις ή την ελκύσει ο πειρασμός.

ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ νεαρή γυναίκα στον μύθο του Αισώπου, η οποία καθόταν πολύ σεμνά μέχρι που πέρασε ένα ποντίκι από μπροστά της. Επομένως, ο άνθρωπος πρέπει ή να αποφεύγει τελείως τη μεταβολή των περιστάσεων ή να εκτίθεται συχνά σε αυτή, ώστε να μην τον επηρεάζει».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Will Durant «Η περιπέτεια της φιλοσοφίας», εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Σερ Φράνσις Μπέικον (22 Ιανουαρίου 1561-9 Απριλίου 1626) ήταν Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός, επιστήμονας και συγγραφέας, δεξιοτέχνης στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Η πλούσια βιβλιογραφία του περιλαμβάνει φιλοσοφικά, πολιτικά, νομικά, ποιητικά και ιστορικά- φιλολογικά έργα.
 
εμφάνιση σχολίων