0
1
σχόλια
216
λέξεις
TECH

Το Ελληνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίνοντας ότι το μπλοκάρισμα των σχετικών υπηρεσιών θα παραβίαζε την ελευθερία της πληροφόρησης

DOC TV
22 Ιανουαρίου 2015
Απέρριψε το δικαστήριο αίτημα της ΑΕΠΙ για την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων, με τα οποία ζητούσε από τους παρόχους internet να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent, σύμφωνα με το pcmag. Η ΑΕΠΙ είχε καταθέσει το αίτημα για τα ασφαλιστικά μέτρα το 2013.

Η δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014) δημοσιεύεται εν περιλήψει στο void.gr και αναφέρει ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή η απαίτηση της ΑΕΠΙ είναι υπερβολική. Η ΑΕΠΙ ζητούσε να καταστέλλονται «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent δεν κάνει διάκριση μεταξύ πειρατικών ή νόμιμων αρχείωv.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας. Επίσης τα αιτούμενα μέτρα «δεν πληρούν τα ειδικότερα κριτήρια της αναγκαιότητας και της καταλληλότητας για την έστω και εν μέρει επίτευξη του επιδιωκόμενου ως άνω σκοπού», καθώς sites των οποίων ζητούνταν το μπλοκάρισμα, όπως το Pirate Bay, λειτουργούν ήδη σε άλλες IP.

Ακόμα, το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε ότι «αντιβαίνει στο άρθρο 16 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, παραβιάζοντας το δικαίωμα των καθ’ ων παρόχων στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στηn βασική αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας».

Διαβάστε όλη την απόφαση εδώ

Πηγή: Tvxs
εμφάνιση σχολίων