0
1
σχόλια
313
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μια ομάδα Ισπανών πολιτών που ξεπήδησε από το κίνημα των πλατειών που γεννήθηκε το 2011, διεκδικεί τον δήμο Βαρκελώνης. ¡Βravo¡

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
13 Ιανουαρίου 2015
Η δουλειά έχει ξεκινήσει από τις πλατείες της Μαδρίτης το 2011 με το κίνημα των Αγανακτισμένων και πυροδότησε τη δημιουργία αλληλέγγυων οργανώσεων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Οι πολίτες και οι ακτιβιστές κατάλαβαν ότι πρέπει να σκύψουν στα δικά τους προβλήματα, να αυτοδιαχειριστούν την καθημερινότητά τους. Οι πλατείες σε πολλές γειτονιές έγιναν παρέες, αλληλέγγυες ομάδες και κινήματα, προσφέροντας λύσεις από κοινού. Τέσσερα χρόνια μετά, τα αιτήματα ήταν και είναι δικαιοσύνη, ισότητα, βιωσιμότητα, ανάπτυξη, ευημερία για όλους.

Το παρήγορο νέο των ημερών είναι ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν σκόρπισαν στον άνεμο αλλά έχουν την ιδανική έκβασή τους στη Βαρκελώνη. Μια ομάδα που αποτελείται από διανοούμενους, εργαζόμενους και ακτιβιστές στα τοπικά κινήματα, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική, διεκδικεί τον δήμο Βαρκελώνης. Η εμφάνιση της ομάδας έγινε μέσω της πλατφόρμας που ονομάζεται Guanyem Barcelona (Ας νικήσει η Βαρκελώνη) και έχει ως στόχο να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

«Πρέπει να ενισχύσουμε, περισσότερο από ποτέ, τον κοινωνικό ιστό και τους αυτοοργανωμένους χώρους πολιτών. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσουμε από ό,τι γνωρίζουμε από κοντά: τον δήμο, την πόλη μας, τις γειτονιές μας», γράφει το μανιφέστο τους. «Θέλουμε μια πόλη που να προωθεί την ειλικρίνεια των κυβερνώντων και να αποτρέπει τη μαφιόζικη συμβίωση πολιτικής και χρημάτων». Θίγουν επίσης το νόημα που θα έχει αυτή η επιτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Μια δημοκρατική εξέγερση στη Βαρκελώνη δεν θα ήταν ένα καθαρά τοπικό φαινόμενο. Θα συνδεόταν με πολλές αδελφές πρωτοβουλίες που προσπαθούν να διαλύσουν από τα κάτω το σημερινό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Στη χώρα μας (Καταλονία), σε όλο το ισπανικό κράτος και στην Ευρώπη».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το μανιφέστο στα ελληνικά εκεί.

Πολλές ισπανικές πόλεις ακολουθούν το παράδειγμα και έχουν ξεκινήσει τις δικές τους ομάδες Ganemos (Ας Κερδίσει), διεκδικώντας μια αμεσοδημοκρατική -και όχι ουτοπική- πραγματικότητα.

Πηγή: Egainst, DimotopiaGuanyem Barcelona

εμφάνιση σχολίων