0
11
σχόλια
362
λέξεις
210

Λίγο Αθήνα, λίγο Πλάκα. Κάτω από το Σύνταγμα μια μικρή πλατεία αποτελεί το νέο καταφύγιο για όλη την ημέρα

AΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΡΙΟΣ. DOC TV CC3
20 Νοεμβρίου 2014
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση
   
Λίγο Αθήνα, λίγο Πλάκα. Από Σύνταγμα και κάτω, η μία πιάτσα ξεπετάγεται μετά την άλλη και τώρα φτάσαμε στα σύνορα με Πλάκα, εδώ κάτω από την οδό Νίκης και πιο συγκεκριμένα στο θαυμάσιο κτίριο της Ηπίτου 4.

Το κάποτε μεγαλοαστικό πλατειάκι γεμίζει μέσα στο καταχείμωνο από τρία τελείως διαφορετικά στέκια -οι συγκερασμοί είναι πάντα το καλύτερό μας: αλληλέγγυα και πεντάστερα συνυπάρχουν, σε παγκάκια και ποδήλατα, κάτω από κουβερτάκια και σόμπες. Το τι πίνουμε ξεκινάει από αλληλέγγυου εμπορίου κρασιά και φτάνει σε μερικά από τα πιο φίνα κοκτέιλ της Αθήνας.

Μαγαζί γωνία το
Ipitou, που προσφέρει σέρβις και ποτά πέντε αστέρων. Τα βράδια καθόμαστε έξω, κάτω από τις σόμπες, και αν κρυώσουμε, φοράμε τα κουβερτάκια. Ο Διονύσης Πολλάτος φτιάχνει κοκτέιλ και ψήνομαι ότι είμαι ο Γκάτσμπι και τα πίνω με τον Φιτζέραλντ τον ίδιο. Αλλά ο Διονύσης λέει δεν πάω πολύ μακριά, το μπαρ θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, επειδή έτσι νιώθει.

«Για να ταξιδεύω δεν χρειάζεται να κινούμαι», απαντάω, και μου εξηγεί δίνοντας το μενού που σχεδίασε. Κοντά είμαστε: πειρατές και φαντάσματα (ναι, το κοκτέιλ λέγεται Ipitou Ghost -«το φάντασμα του πεζόδρομου πίνει τα ρούμια μας»), γεύσεις από τη La Rambla στη Βαρκελώνη μέχρι το Βιετνάμ και οπωσδήποτε ελληνική αστερόσκονη παντού, με μαστίχες, βότανα και κουκουνάρια. Ο Πολλάτος ξεκίνησε να γράφει στήλη στο DOC TV, αν θέλεις να ξέρεις, και τη λένε Βarfly. Μοιράζεται μαζί μας εκλεκτές συνταγές και μανιφέστο μεταμεσονύχτια.

Πάμε δίπλα. Tο Lacandona έχει τον αέρα του αυτοδιαχειριζόμενου και του χειροποίητου, παίζει αλτερνατίβα μέχρι πανκ και υποστηρίζει αλληλέγγυο εμπόριο και μικρούς παραγωγούς. Σερβίρει καφέ, χυμούς, μπίρες ελληνικές, κρασιά βιολογικά. Όταν κάνει κανένα πάρτι το Σάββατο, γεμίζει το πλατειάκι με κόσμο όλων των ειδών και είναι σαν να συναντιέται λίγο το Κολωνάκι με τα Εξάρχεια, και πέφτει αμπελοφιλοσοφία-ανθρωπολογία με το χάζι που κάνουμε.

Στο μικρό καφέ-μπαρ-μπιστρό και ολίγον χιπστεράδικο Blue Bird πίνουν ήδη χριστουγεννιάτικο Γκλουβάιν (το γερμανικό ζεστό κρασάκι με μπαχαρικά). Το εξωτικό πουλί είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, με καφέ, ποτά και μερικά πιάτα για τους πεινασμένους φανατικούς του. Πολύ σπιτένιο, τέλειο για ραντεβού-στο-κέντρο, οποτεδήποτε.


Info: Ηπίτου 4, Αθήνα.

εμφάνιση σχολίων