1
1
σχόλια
223
λέξεις
VIDEO

Η Ρίφενσταλ, ο Χίτλερ, ο Guardian και το βίντεο του ΕΟΤ που αποσύρθηκε

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Νοεμβρίου 2014

Πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου εμφανίστηκαν στο ακατανόητο βίντεο για την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Το βίντεο περιελάμβανε σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και προερχόταν από το υλικό της Λένι Ρίφενσταλ, που ναι μεν είναι μεγάλη φωτογράφος του 20ού αιώνα αλλά το συγκεκριμένο της έργο χαρακτηρίστηκε προπαγανδιστικό και τη σημάδεψε για πάντα.

Οι αγώνες του Βερολίνου χρησιμοποιήθηκαν από τον Χίτλερ για την προώθηση της φυλετικής ανωτερότητας και τα ιδανικά του ναζισμού, ενώ ήταν οι πρώτοι όπου έγινε και τελετή της Ολυμπιακής φλόγας.

Το βίντεο του υπουργείου Τουρισμού αποσύρθηκε όπως-όπως για να διορθωθεί και η σκηνή αντικαταστάθηκε με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να γίνει η υπόθεση ακόμα πιο εξευτελιστική, το λάθος το επισήμανε η εφημερίδα Guardian, στην προβολή του βίντεο στη Μεγάλη Βρετανία. Οι υπεύθυνοι το απέδωσαν σε «τεχνική παράβλεψη» και δήλωσαν ότι «δεν πρέπει να δοθεί αδικαιολόγητη έμφαση σε αυτό, τη στιγμή που ο τουρισμός της Ελλάδας καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις».

Το σύνολο του 12λεπτου βίντεο όμως δεν έλαβε καλύτερες κριτικές. Ανοίγοντας ανεξήγητα με ένα πλάνο της Νέας Υόρκης, περνάει ένα ολόκληρο λεπτό μέχρι να δούμε λίγη Ελλάδα. Όμως και αυτή η Ελλάδα που βλέπουμε, μόνο αντιπροσωπευτική δεν είναι, αφού δεν προβάλλει τίποτα από τη σύγχρονη εικόνα της χώρας. Το τέλος της λογικής.
Διαβάστε επίσης: VIDEO: Το βλαχο-flashmob του ΕΟΤ

εμφάνιση σχολίων