0
1
σχόλια
201
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει συνείδηση και εμπειρία μετά τον βιολογικό θάνατο, όπως υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Οκτωβρίου 2014
Υπάρχει «ζωή» μετά τον βιολογικό θάνατο, έστω και για λίγα λεπτά, όπως υποστηρίζει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σχετικά με το θέμα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εξέτασαν και ανέλυσαν τις εμπειρίες 330 ασθενών οι οποίοι επανήλθαν στη ζωή μετά από καρδιακή ανακοπή και διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% είχε συνείδηση και γνώριζε τι συνέβαινε γύρω του ενώ επισήμως η καρδιά είχε σταματήσει να λειτουργεί. Ένας 57χρονος μάλιστα περιέγραψε στους επιστήμονες τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, σαν να τα παρακολουθούσε και ο ίδιος.

«Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν η καρδιά έχει σταματήσει. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως η συνειδητή επίγνωση συνεχίστηκε τουλάχιστον για τρία λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Σαμ Πάρνια, στη βρετανική Telegraph. «Ο άνθρωπος αυτός περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν στο δωμάτιο. Άκουσε δύο μπιπ από ένα μηχάνημα που κάνει τον ήχο αυτό κάθε τρία λεπτά. Έτσι μπορέσαμε να μετρήσουμε πόσο διήρκεσε η εμπειρία του».

Οι επιστήμονες φυσικά δεν μιλάνε για μετά θάνατον ζωή, είναι όμως σκεπτικοί. Ο δρ. Πάρνια δήλωσε στον Independent πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, χωρίς προκατάληψη, όσον αφορά τις μεταθανάτιες εμπειρίες.

εμφάνιση σχολίων