0
1
σχόλια
384
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Η πραγματική ισότητα θα έρθει όταν λυθεί το ζήτημα της ανατροφής»

DOCTV.GR
22 Οκτωβρίου 2018
ME ΣΟΚΑΡΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ η απερίσκεπτη και αυτόματη μείωση των ανδρών, που αποτελεί σήμερα τέτοιο μέρος της κουλτούρας μας που σχεδόν κανένας δεν δίνει σημασία. Καταπληκτικά πράγματα έχουν επιτευχθεί μέσω του φεμινισμού. Σήμερα υπάρχει αρκετή ισότητα, τουλάχιστον στο μέτωπο των αμοιβών και των ευκαιριών, αλλά σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει στον τομέα της ανατροφής των παιδιών, την πραγματική απελευθέρωση. Έχουμε πολλές καταπληκτικές, έξυπνες και ισχυρές γυναίκες παντού, αλλά τι συμβαίνει με τους άνδρες; Γιατί όλα αυτά έπρεπε να αποβούν εις βάρος τους;

ΒΡΕΘΗΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ εννέα ως δέκα ετών, κορίτσια και αγόρια. Η νεαρή δασκάλα έλεγε σε αυτά τα παιδιά ότι αιτία των πολέμων είναι η έμφυτα βίαιη φύση των ανδρών. Μπορούσες να δεις τα κοριτσάκια να φουσκώνουν από αυταρέσκεια και έπαρση ενώ τα αγοράκια κάθονταν εκεί ζαρωμένα, απολογούμενα για την ίδια τους την ύπαρξη, πιστεύοντας ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί σε όλη τη ζωή τους. Η δασκάλα προσπαθούσε να συναντήσει το βλέμμα μου θεωρώντας ότι επικροτώ αυτές τις αηδίες. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε πολλά σχολεία και κανένας δεν λέει τίποτε. Έχουν γίνει ένα είδος θρησκείας την οποία δεν μπορείς να κριτικάρεις διότι τότε μετατρέπεσαι σε προδότη της μεγάλης ιδέας και εγώ δεν είμαι προδότις.

ΕΦΘΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ποιες είναι αυτές οι γυναίκες που μειώνουν συνεχώς τους άνδρες. Η πιο χαζή, αμόρφωτη και κακιά γυναίκα μπορεί να μειώσει τον πιο καλό, ευγενικό και έξυπνο άνδρα και κανένας δεν διαμαρτύρεται. Οι άνδρες μοιάζουν τόσο τρομοκρατημένοι που δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση, αλλά έχει φθάσει ο καιρός να το κάνουν.

Μεγάλο μέρος της καταπληκτικής ενέργειας που ξεσήκωσε ο φεμινισμός σπαταλήθηκε σε αερολογίες και μεγαλοστομίες ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αλλαγή της νομοθεσίας. Έχουμε ισότητα στους μισθούς, αλλά η πραγματική ισότητα θα έρθει όταν λυθεί το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών, τουλάχιστον γι’ αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.


Απόσπασμα από ομιλία της Ντόρις Λέσινγκ στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου το 2001. Η Ντόρις Λέσινγκ (22 Οκτωβρίου 1919-17 Νοεμβρίου 2013) ήταν βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας και ποιήτρια. Γεννήθηκε στο Ιράν από Βρετανούς γονείς. Το πρώτο μυθιστόρημά της «Η χλόη που τραγουδά» εκδόθηκε το 1950. Η συγγραφέας απέκτησε παγκόσμια φήμη τη δεκαετία του ’60 με το βιβλίο Χρυσό σημειωματάριο που έγινε ευαγγέλιο των απανταχού φεμινιστριών. Τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007.
εμφάνιση σχολίων