0
15
σχόλια
294
λέξεις
VIDEO

Φωτισμένοι δρόμοι, κοκτέιλ σε πλαστικό και παλιά φαντάσματα

ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΡΙΟΣ
7 Ιουνίου 2014
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Και πριν τρία χρόνια εδώ βρισκόμασταν. Ακριβώς στο ίδιο σημείο. Με το ίδιο πλαστικό ποτήρι στο χέρι. Σκαστό «πλατειακό» κοκτέιλ από το Joker, που σημαίνει, κατούρημα στην τουαλέτα, τσιγάρο στο πεζούλι της Στοάς, και μετά πάλι πίσω.

Η Στοά των Εμπόρων, ήδη το 2011, αποτελούσε «αξιοπερίεργο» φάντασμα, σ’ ένα από τα πιο κεντρικά μέρη της Αθήνας. Μόνο άδεια καταστήματα, «ενοικιάζεται», ενώ στις βιτρίνες είχαν κολληθεί εξωτικές αφίσες της Ελλάδας α λα ΕΟΤ. Οι παραδεισένιες παραλίες ήταν σαν κακή πλάκα. Ακόμα και για τους τουρίστες.

Στον απέναντι τοίχο, πάνω από τους κάδους σκουπιδιών, ένα σπρέι είχε γράψει τον στίχο
Je ne veux pas travailler jamais. Τρία χρόνια μετά, κι αυτό ακούγεται πλέον σαν κακή πλάκα, αλλά απόψε κανείς δεν θέλει να το συζητήσει.

Tρία χρόνια μετά, ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώνεται στην ίδια Στοά. Καμιά δεκαριά καλλιτεχνικές ομάδες έχουν αναλάβει από ένα κατάστημα η καθεμία. Η Beforelight φωτίζει τη στοά ανάβοντας παλιές, φωτεινές εμπορικές επιγραφές πάνω από τα κεφάλια μας, με μουσικές και αυτοσχέδιο μπαρ.

Όλων των ειδών ο κόσμος, μπες-βγες στις αίθουσες τέχνης και πάρτι μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Η χαρά ήταν διάχυτη, ραντεβού, σεξωστρέφεια, ένας τύπος έγραφε λευκές λέξεις στην άσφαλτο, τα μπαρ της Λέκκα βαρέθηκαν να φτιάχνουν ποτά. Μια ευκαιρία να περάσει η νύχτα δωρεάν ή απλά να ξεχαστείς, με αστικό σκηνικό.

Η νύχτα ήταν χαρούμενη, η νύχτα ήταν δωρεάν, η νύχτα ήταν φωτισμένη.

Αναρωτιέμαι πού θα κοιμούνται από απόψε οι άστεγοι που την έβγαζαν εδώ τις νύχτες. Τους τη χάλασαν. Στο Σύνταγμα έχει συναυλία υποστήριξης στις καθαρίστριες του Υπουργείου Εξωτερικών, με hip hop και αριστερο-γκρουπ. Η πλατεία είναι άδεια. Δεν γκρινιάζω, περιγράφω. Όβερ.


Ιnfo: 12 επεμβάσεις στη Στοά Εμπόρων. Βουλής 8-10, Αθήνα, μετρό Σύνταγμα


Δείτε επίσης: DOC TV VIDEO: Ο δρόμος τoυ φωτός

εμφάνιση σχολίων