0
9
σχόλια
175
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Πεμπτοκοσμική καταστολή εναντίον διαδηλωτών

DOC TV
2 Ιουνίου 2014
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Δακρυγόνα και κανόνια νερού εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών που αγνόησαν την εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, να μη συγκεντρωθούν για την επέτειο των εθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σάρωσαν τη χώρα το 2013. Σύμφωνα με το BBC, οι τουρκικές αρχές υποσχέθηκαν ότι πάνω από 25.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία για να σταματήσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέτυχαν να προσεγγίσουν την πλατεία. Αυτό οδήγησε σε συγκρούσεις. Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα της Άγκυρας ενώ πάνω από 120 διαδηλωτές συνελήφθησαν - ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας συνέλαβε δύο μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πέρυσι μετά από εκστρατεία για να σωθεί το πάρκο Gezi από την κατεδάφιση. Τελικά εξελίχθηκαν σε ένα ξέσπασμα οργής ενάντια στο αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 3 εκατομμύρια διαδηλωτές. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν καθώς η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τις μαζικές διαδηλώσεις, η οποίες επεκτάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.