0
1
σχόλια
250
λέξεις
TECH

Μια πρωτεΐνη του αίματος γυρνάει τον χρόνο πίσω, όπως αποκαλύπτουν νέες έρευνες

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Μαΐου 2014
Η πρωτεΐνη GDF11 που βρίσκεται στο νεανικό αίμα μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να αναζωογονήσει θεαματικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το μυϊκό σύστημα ηλικιωμένων, γυρνώντας τα σε στάδιο 20χρονου. Αυτά είναι τα ευρήματα δύο νέων ερευνών, τα οποία ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού που θα νικά το γήρας.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science από επιστήμονες του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ - μεταξύ τους και η Ελληνίδα ερευνήτρια Λήδα Κατσιμπάρδη. Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν πως αυτά που είχαν ηλικία αντίστοιχη των 70 ετών ενός ανθρώπου και στα οποία δινόταν τακτικά ο αυξητικός παράγοντας GDF11, απέκτησαν εγκέφαλο και μυϊκό σύστημα ποντικιών που είχαν την αντίστοιχη ανθρώπινη ηλικία των 20 ετών. Το νεανικό αίμα πρόσφερε αναγέννηση της τάξεως του 50% των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ποντικιών και 87% αναζωογόνηση των αγγείων του εγκεφάλου. Επίσης καταγράφηκε αύξηση των μυϊκών βλαστικών κυττάρων, τα οποία έφτασαν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα νέων σε ηλικία ποντικιών. Παράλληλα σταμάτησε η εμφάνιση βλαβών στο DNA των μυϊκών κυττάρων των ηλικιωμένων ζώων.

Η έρευνα, εκτός από την αισιοδοξία ότι μπορούμε να ξαναγυρίσουμε τον οργανισμό μας πολλά χρόνια πίσω, δημιουργεί προβληματισμούς και ηθικά ζητήματα: πώς θα εφαρμοστεί η νεότητα στο μέλλον; Μήπως η νεότητα θα είναι προνόμιο των λίγων και ισχυρών, ενώ οι ανίσχυροι θα γίνουν η «τροφοδοσία» τους;

Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε πέντε χρόνια. Η νεότητα έρχεται από το μέλλον.

εμφάνιση σχολίων