0
1
σχόλια
2966
λέξεις
ΖΗΝ

Μετακόμισαν σε άλλη χώρα για σπουδές και εργασία. Μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους και δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους

DOCTV.GR
22 Οκτωβρίου 2018

Όνομα: Νίκη. Ηλικία: 27. Ειδικότητα: Ψυχολόγος. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Άνεργη. Χώρα διαμονής: Γαλλία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Για σπουδές και ειδίκευση.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Να έχει κάποιο άτομο το οποίο θα μπορέσει να τον κατατοπίσει, υπομονή και πολλή θέληση. Πολύ βασικό είναι η στέγαση.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; Ακόμα δεν την έχω βρει, και γι’ αυτό έχω κάνει διάφορες άλλες δουλειές.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Υπάλληλος σε μεγάλες επιχειρήσεις fast-food, σε πάρκα διασκέδασης, σερβιτόρος, πωλητής, baby-sitting.

Από πού ξεκινάει κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο»; Τι πρέπει να προσέξει; Να γνωρίζει τη γλώσσα, να ξέρει κάποια πράγματα για το μέρος που πάει…

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Εξαρτάται από το πού δουλεύεις και τι κάνεις. Γενικώς οι εργοδότες είναι αρκετά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και υπάρχει πολύ καλή ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Με τη γλώσσα τι γίνεται; Για τη Γαλλία χρειάζεσαι κάποιες βασικές γνώσεις της γλώσσας, αλλά και αυτό να έχεις δεν σημαίνει τίποτα! Το πιο σημαντικό είναι να θέλεις να μάθεις και να θες να μείνεις. Η γλώσσα παλεύεται – άλλωστε υπάρχει και αυτή του σώματος και υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες.

Υπάρχει ρατσισμός από τους ντόπιους συνεργάτες; Όταν η κατάσταση με την κρίση έπαιζε στα μίντια συνεχώς, η πλύση εγκεφάλου ήταν πολύ μεγάλη, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθούν ακόμα και οι πιο γενναίοι! Φυσικά τίποτα δεν αποκλείει τον ρατσισμό, πόσω μάλλον όταν ο άλλος σού κάνει πλάκα με την κατάστασή σου.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Θα επέστρεφα στην Ελλάδα όταν ότι θα μπορούσε να εκτιμηθεί η δουλειά μου. Αλλά και αυτό να μη γίνει, θα γυρίσω κάποια στιγμή.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Θα ήθελα, σε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους, να φτιάξουμε μια δομή παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, όχι όμως ιδιωτικά ούτε ΜΚΟ, αλλά συγχρηματοδοτούμενη από το κράτος.


Όνομα: Μπάμπης. Ηλικία: 30. Ειδικότητα: Φιλόλογος. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Εκπαιδευτικός. Χώρα διαμονής: Μεγάλη Βρετανία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Αποφάσισα να φύγω επειδή ήθελα να σπουδάσω Αγγλική Φιλολογία και επειδή δεν με ενδιέφερε η σχολή στην οποία είχα μπει στην Ελλάδα.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Να ξέρει ότι θα πρέπει: να μην είναι Ελληνάρας, να μην περιμένει να του τα φέρουν όλα έτοιμα, να μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση, να πάρει ρίσκα, να αντιμετωπίσει πολλών ειδών γραφειοκρατίες και χαρτούρα, να είναι ανοιχτός/ή σε πολλές προτάσεις, να μην είναι ψωνισμένος/η, να μπορεί να κάνει οτιδήποτε μέχρι να βρει κάτι στο πεδίο του/της.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; Πέρασαν τρία χρόνια. Στο μεταξύ έβρισκα διάφορες δουλειές μέσω γραφείου και μέσω γνωστών.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Δουλεύουν σε μπαρ ή σε καταστήματα.

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες και δουλεύεις πολύ. Έχω εκτιμήσει όμως το γεγονός ότι ο εργοδότης μου δεν κοιτάζει μόνο την πάρτη του αλλά και το προσωπικό, και προσπαθεί να βοηθήσει στην εκπαίδευσή του.

Ένα χρήσιμο tip για κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει στη Μεγάλη Βρετανία και δεν θα το βρει γραμμένο σε κανέναν οδηγό; Απλά ξεκίνα σε γραφεία temping και σιγά-σιγά κάτι θα βρεις. Μάθε καλά την αργκό του χώρου στον οποίο θέλεις να δουλέψεις και τις αγγλικές λέξεις για τα προσόντα που ψάχνουν οι εταιρείες. Παίξε το παιχνίδι κι ας μη σ’ αρέσει.

Υπάρχει ρατσισμός από τους ντόπιους συνεργάτες; Ελάχιστος. Σαρκασμός υπάρχει, αλλά άμα σ’ ενοχλεί αυτό δεν πρέπει να έρθεις καθόλου στη Βρετανία.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Μόνο μετά τα 55, με την προϋπόθεση να έχω το δικό μου σπίτι στην επαρχία.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Και με ποιον τρόπο; Ναι, ως καθηγητής Αγγλικών.


Όνομα: Ιωάννα. Ηλικία: 31. Ειδικότητα: Επόπτρια Δημόσιας Υγείας. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Άνεργη. Χώρα διαμονής: Γερμανία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Τελείωσε η σύμβασή μου στην Ελλάδα, κοίταξα για λίγο πάνω στον τομέα μου να βρω κάτι καλό, αλλά δεν τα κατάφερα. Μόλις σταμάτησε το επίδομα που έπαιρνα από το ταμείο ανεργία, αποφάσισα να ακολουθήσω το έτερόν μου ήμισυ για ένα καλύτερο μέλλον.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Εάν τα χαρτιά του πάνω σε αυτό που έχει σπουδάσει αναγνωρίζονται και τι έχει να αντιμετωπίσει για την ισοτιμία του πτυχίου, πού πρέπει να μεταφράσει τα χαρτιά του, να ψάξει να βρει δουλειά πριν πάει, να μελετήσει πόσα χρήματα μπορεί να ξοδεύει για τα βασικά (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, φαγητό), να έχει σίγουρα κάποιον γνωστό του εκεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκη, να έχει κάποια ιατρική ασφάλιση έστω στην Ελλάδα και ίσως να κάνει την ταξιδιωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ του πριν φύγει για έξτρα ασφάλεια.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; Εγώ που κοιτάζω για δουλειά μόνο πάνω στον τομέα μου, στο διάστημα ενός χρόνου έχω περάσει μόνο από μία συνέντευξη. Ακόμη δεν έχω κοιτάξει για κάτι άλλο. Υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει άλλες δουλειές για αρχή μέχρι να βρουν κάτι κοντά στον τομέα τους και κάποια που δεν βρίσκουν ή ξεκινούν από το μηδέν άλλη ειδικότητα (εννοείται με λιγότερα χρήματα), κάνοντας ταυτόχρονα και σχολείο για αυτή την ειδικότητα και υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας (ausbildung).

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Φοιτητές; Εδώ οι περισσότεροι ως φοιτητές κάνουν το ausbildung τους, δηλαδή εργασία, πρακτική και μαθήματα πάνω στον τομέα που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Από πού ξεκινάει κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο»; Τι πρέπει να προσέξει; Γλώσσα, γνωστός, ποσοστά ανεργίας, μισθοί και πόσα χρειάζονται για να ζήσεις στη χώρα που σκέφτεσαι να πας, αν χρειάζεται βίζα, πόσα χρήματα έχεις στην άκρη για αρχή, αν υπάρχουν ανάγκες και κενές θέσεις πάνω σε αυτό που έχεις σπουδάσει, να έχεις διαβάσει καλά τα θέματα της κάθε χώρας σε σχέση με το επαγγελματικό επίπεδο και τι θέσεις ανοίγονται, με ποια προσόντα παίρνουν προσωπικό…

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Αυτό δεν το ξέρω, καθώς ακόμη άνεργη είμαι.

Ένα χρήσιμο tip για κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει στη Γερμανία και δεν θα το βρει γραμμένο σε κανέναν οδηγό; Να ξέρει πολύ καλά τη γλώσσα και να είναι έτοιμος να αλλάξει και επαγγελματικό τομέα προκειμένου να έχει καλύτερο μισθό. Αν όμως ξεκινήσει με ausbildung, καλό είναι να το ψάξει από την Ελλάδα πριν έρθει, ώστε να μπορέσει να έχει περισσότερα προνόμια με τα γραφεία που βοηθούν να μπεις σε νέο τομέα – προσφέρουν μαθήματα γλώσσας, καλύπτουν κάποια έξοδα για ενοίκιο κ.λπ.

Με τη γλώσσα τι γίνεται; Αν δεν ξέρεις τη γλώσσα, μην έρθεις! Έχει εδώ διάφορα σχολεία, φροντιστήρια, ενώ σε κάποιες εταιρείες δέχονται να σου πληρώσουν τα έξτρα μαθήματα, αλλά πρέπει να μπορείς να συνεννοηθείς.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Ναι, αν έφευγε ο συντροφός μου, ή αν ήμουν υποχρεωμένη λόγω οικονομικών.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Και με ποιον τρόπο; Όχι.


Όνομα: Χ. Ηλικία: 31. Ειδικότητα: Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Επόπτης Δημόσιας Υγείας (Hygienekotrolleur) – υπάρχουν μικρές αλλά βασικές διαφορές στην αντιστοίχιση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Χώρα διαμονής: Γερμανία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Ο κύριος λόγος ήταν το επαγγελματικό αδιέξοδο.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Δεν είναι ένα και δύο αυτά που πρέπει να προσέξει κάποιος που παίρνει την απόφαση να φύγει. Είναι πολλά. Πού θα πάει (χώρα), πού θα μείνει, αν υπάρχουν γνωστοί ήδη εκεί (και δεν μιλάω για άλλους Έλληνες ομογενείς, αλλά για συγγενείς ή ίσως σύντροφο), αν το πτυχίο του αναγνωρίζεται σε αυτή τη χώρα, αν η αγορά εργασίας έχει χώρο για το συγκεκριμένο επάγγελμα, αν το έχει σίγουρα αποφασίσει ή απλά θέλει να δει και το κυριότερο είναι αν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε λόγια φίλων, συγγενών ή ακόμα και σε ψεύτικες εταιρείες ευρέσεως εργασίας.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; Πέρασαν 2 χρόνια (είμαι από τους τυχερούς) μέχρι να βρώ μια θέση στο αντικείμενο σπουδών μου. Στο μεσοδιάστημα εργάστηκα αρχικά σε ελληνικά εστιατόρια και το μεγαλύτερο διάστημα σε αποθήκη ανακύκλωσης.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Απ’ όσα έχω ακούσει οι φοιτητές εργάζονται σε τομείς σχετικούς με το επάγγελμα που σπουδάζουν, σε προγράμματα επιδοτούμενα από τις σχολές τους (με τον απόλυτα βασικό μισθό ημιαπασχόλησης) ή σε κάτι άσχετο για να κερδίσουν κάποια χρήματα.

Από πού ξεκινάει κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο»; Τι πρέπει να προσέξει; Πιστεύω ότι η πρώτη αναζήτηση πρέπει να είναι σχετικά με την επιλογή της χώρας και κατ’ επέκταση την εκμάθηση, βελτίωση ή το φρεσκάρισμα της γλώσσας. Όπως προανέφερα, πρέπει να προσέξει σε κάθε περίπτωση τις «υποσχέσεις» που δίνουν συγγενείς, εταιρείες και όποιος άλλος, χωρίς γραπτές αποδείξεις. Ακόμα ένα πολύ βασικό είναι ο τόπος διαμονής, γιατί για παράδειγμα στη Γερμανία, χωρίς σπίτι (είτε συμβόλαιο μίσθωσης είτε να δηλωθείς σε διεύθυνση κάποιου που θα σε φιλοξενήσει) δεν βρίσκεις εργασία, και χωρίς εργασία (αποκλειστικά με συμβόλαιο) δεν βρίσκεις σπίτι.

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Οι συνθήκες εργασίας είναι ιδανικές. Φυσικά τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Απαιτείται σκληρή εργασία, ώστε να καθιερωθείς σε μια θέση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανευθυνότητες, καθώς όλοι οι εργοδότες εδώ όταν σου δίνουν συμβόλαιο έχεις 6 μήνες δοκιμαστικό χρόνο.

Ένα χρήσιμο tip για κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει στη Γερμανία και δεν θα το βρει γραμμένο σε κανέναν οδηγό; Όταν ξέρεις τι θέλεις (κάποιο έγγραφο π.χ.), πρέπει να το διεκδικήσεις. Στην περίπτωση που σου πουν ότι δεν γίνεται, με λίγο ελληνικό «αγρίεμα» θα σου δώσουν μια εναλλακτική, αν όχι αυτό ακριβώς που ζητάς.

Με τη γλώσσα τι γίνεται; Πρέπει να έχεις βασικές γνώσεις. Εχεις πολλές επιλογές για να κάνεις μαθήματα, είτε εντατικά είτε με το πάσο σου και πιο οικονομικά, αναλόγως τη δυνατότητα του καθενός.

Υπάρχει ρατσισμός από τους ντόπιους συνεργάτες; Ρατσισμός, όχι. «Στραβοκοίταγμα», όπως ακριβώς στην Ελλάδα. Καινούργιος, ξένος και σε θέση… Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Με καμία προϋπόθεση. Όταν βρεις την αρχή (επαγγελματικά), δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσεις μόνο και μόνο για να είσαι στην Ελλάδα.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Και με ποιον τρόπο; Οχι. Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να αξιοποιήσει την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσεις (κυρίως μετρώντας την σε χρόνια) και να αμειφθείς ανάλογα. Λυπάμαι αλλά έτσι είναι!


Όνομα: Ελένη. Ηλικία: 33. Ειδικότητα: Οικονομολόγος. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Λέκτορας Οικονομικών. Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Μου ήταν αδύνατο να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου στην Ελλάδα.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Χρειάζεται πολύ καλή έρευνα πριν πάρει κανείς αυτή την απόφαση. Η δουλειά που θα βρει πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα προς το ζην. Επίσης καλό είναι να υπάρχει κάποιος σύνδεσμος στη χώρα που θα πάει (φίλος, συγγενής) και να ξέρει τη γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό να μη νιώθει εντελώς μόνος και να μπορεί να επικοινωνήσει, για πρακτικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος. Στο μεταξύ δούλευα για το διδακτορικό μου.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Συνήθως δουλεύουν ως υπάλληλοι σε μαγαζιά με ρούχα, σερβιτόροι σε εστιατόρια και καφετέριες.

Από πού ξεκινάει κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο»; Τι πρέπει να προσέξει; Για να ξεκινήσει κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο» από τη χώρα θα πρέπει να ζυγίσει τις επιλογές του. Πρέπει να ξέρει τι θα αφήσει πίσω, τι θα βρεί στη χώρα που θα πάει και να είναι σίγουρος για την απόφασή του.

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Είναι αρκετά καλές συνήθως. Έχω ακούσει και άτομα που ήταν δυσαρεστημένα από τις συνθήκες εργασίας, αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια. Γενικά μπορείς να βρεις άμα ψάξεις πάντα κάτι καλύτερο, ειδικά μετά τον πρώτο καιρό διαμονής στη χώρα.

Ένα χρήσιμο tip για κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει στην Αγγλία και δεν θα το βρει γραμμένο σε κανέναν οδηγό; Στην Αγγλία έχει πολλούς Έλληνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον τον πρώτο καιρό στη χώρα. Επίσης, όσο πιο κοντά στο Λονδίνο είναι κανείς, τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα ζωής αλλά και πολύ πιο ακριβή. Το κόστος ζωής συγκεκριμένα σε μια μέτρια περιοχή του Λονδίνου μπορεί ναι είναι και τρεις φορές πιο ακριβό από το αντίστοιχο στην επαρχία.

Με τη γλώσσα τι γίνεται; Γνώριζα από την Ελλάδα αγγλικά, οπότε η γλώσσα συνηθίζεται εύκολα.

Υπάρχει ρατσισμός από τους ντόπιους συνεργάτες; Καθόλου.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Φυσικά, αν μπορούσα να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου, που να μου παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Με ποιον τρόπο; Άμα μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω στην Ελλάδα, ναι. Η προϋπηρεσία είναι πολύ σημαντική στο επάγγελμά μου.


Όνομα: Χρήστος. Ηλικία: 26. Ειδικότητα: Διοίκηση επιχειρήσεων, εξειδίκευση σε καινοτομία και επιχειρηματικίτητα. Επάγγελμα που εξασκείς τώρα: Υπεύθυνος εφοδιασμού και μεταφοράς πολυεθνικής εταρείας. Χώρα: Ολλανδία

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Ο βασικός λόγος που αποφάσισα να φύγω ήταν οι σπουδές (μεταπτυχιακό). Φυσικά και άλλοι παράγοντες με επηρέασαν, όπως η αναζήτηση νέων εμπειριών και η συναναστροφή με άλλες κουλτούρες και ανθρώπους, αλλά ο κύριος λόγος ήταν οι σπουδές.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αποφασίσει τη «Μεγάλη Έξοδο», σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία; Πολλά! Και το πιο σημαντικό, να μην πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη είναι ο Παράδεισος. Φυσικά υπάρχουν περισσότερες δουλειές από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά το κόστος ζωής είναι διπλάσιο και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Για παράδειγμα, οι νέοι στην Ευρώπη μιλάνε 2-3 ξένες γλώσσες σε άριστο επίπεδο και έχουν από μικρή ηλικία εργασιακή εμπειρία σε εταιρίες, έχουν ταξιδέψει και έχουν περισσότερες εμπειρίες. Γι’ αυτούς που έχουν αποφασίσει τη μεγάλη Έξοδο λοιπόν, θα συμβούλευα πρώτα να εξασφαλίσουν εισόδημα (δουλειά) και μετά να μπούνε σε έξοδα με σπίτια, συσκευές κτλ. Ζητήστε φιλοξενία από φίλους που ήδη ζουν στη χώρα που σκέφτεστε, ξεκινήστε να στέλνετε βιογραφικά τουλάχιστον 2 μήνες πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε. Το κόστος ζωής είναι υψηλό και ο ανταγωνισμός σκληρός.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να περάσει μέχρι να βρεις την εργασία της επιλογής σου; 3 μήνες μετά την αποφοίτησή μου. Στο διάστημα που έπρεπε να παραδώσω τη διπλωματική μου εργασία, δούλεψα για 8 μήνες σε μια πετρελαϊκή. Αυτή η έστω και μικρή προϋπηρεσία βοήθησε αρκετά να στο να βρω την κανονική μου δουλειά τώρα. Γενικά θα συμβούλευα όσους κάνουν μεταπτυχιακά και ενδιαφέρονται να δουλέψουν στη χώρα που σπουδάζουν, να βγουν στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βοηθάει και σε προσωπικό επίπεδο στο να καταλάβεις πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας από νωρίς αλλά και σε πρακτικό, αφού οι πιθανοί μελλοντικοί εργοδότες έχουν προτίμηση σε αυτούς που έχουν ήδη δεχτεί κάποια trainings και έχουν ήδη γνωρίσει την εργασιακή κουλτούρα.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που κάνουν οι φοιτητές στη χώρα που βρίσκεσαι; Οι πιο συνηθισμένες εργασίες πέρα από τα ελληνικά εστιατόρια (έλεος, όλα χρειάζονται ανακαίνιση, σταματήστε τους κίονες!) είναι σχετικές με εμπόριο, εφοδιασμό και μεταφορά, ναυτιλία και χρηματοοικονομικά.

Από πού ξεκινά κάποιος να ψάχνει τη δική του «έξοδο»; Τι πρέπει να προσέξει; Να προσέξει κυρίως τον τρόπο που προετοιμάζεται τόσο για τις συνεντεύξεις όσο και για το βιογραφικό του. Κάθε χώρα έχει διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα στη Γερμανία δίνουν σημασία μέχρι και στο βαθμό του Λυκείου, ενώ σε Ολλανδία και Βέλγιο κυρίως στο τι έχεις κάνει από την αποφοίτηση και μετά.

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας σε γενικές γραμμές και τι έχεις εκτιμήσει ιδιαίτερα; Φοβερές. Κανένας δεν υποχρεούται να δουλέψει περισσότερο από τις ώρες που πληρώνεται. Και οι Ολλανδοί είναι κάθετοι σε αυτό. Στις 17:30 όλοι κλείνουν τους υπολογιστές και φεύγουν! Μόνο μερικοί φιλότιμοι Ελληνες, Ισπανοί και λοιποί λαοί του Νότου μπορεί να συνεχίζουν, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί απλά θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Και για αυτό ξεχωρίζουν. Αυτό είναι και το μόνο κομμάτι που σε κάνει να συνεχίζεις, γιατί από χρηματικής άποψης, οκ, τα λεφτά είναι καλά, αλλά με 40% φορολογία και ενοίκια στα ύψη, στο τέλος του μήνα δεν μένουν και πολλά. Σημαντικό είναι επίσης ότι κάθε εταιρεία έχει ξεχωριστό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, που στόχο έχει την εκπαίδευση και εξέλιξη των νέων εργαζομένων. Το σύστημα αυτό είναι προσωπικό για τον καθένα, αξιολογείται 2 φορές το χρόνο και οι ειδικοί της εταιρίας βλέπουν αυτά που έχεις καταφέρει, αλλά και πού χρειάζεται να εστιάσεις ώστε να αναπτύξεις περισσότερες δεξιότητες. Έτσι μπορεί να αξιοποιηθείς καλύτερα και σε άλλους τομείς, κάποιες φορές άσχετους από αυτούς που εργάζεσαι ήδη ή ακόμα και από αυτό που σπούδασες!

Με τη γλώσσα τι γίνεται; Καταρχήν να σας πω ότι σε μη αγγλόφωνες χώρες, οι επιλογές για δουλειά στα αγγλικά είναι σχετικά λίγες και οι εταιρείες που τις προσφέρουν είναι μεγάλες πολυεθνικές που προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων νέων από όλο τον κόσμο (ένα 20%, ίσως και λιγότερο, είναι διαθέσιμες στα αγγλικά τουλάχιστον στην Ολλανδία).

Υπάρχει ρατσισμός από τους ντόπιους συνεργάτες; Όχι. Μόνο «αστειάκια» για το πόσα λεφτά τούς χρωστάμε και ότι κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουμε δωρεάν. Μετά τους «τη λέμε» για το ότι βγάζουν λεφτά στην πλάτη του κόσμου και ότι οι Γερμανοί έχουν σχέδια και γι’ αυτούς και τους βάζουμε σε σκέψεις!

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για εργασία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Ναι, εννοείται. Για μια δική μου δουλειά, ακόμα πιο εύκολα.

Σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την εργασιακή σου εμπειρία από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Με ποιον τρόπο; Σκοπεύω να τη χρησιμοποιήσω όταν επιστρέψω. Και όχι μόνο την εργασιακή, αλλά τη συνολική εμπειρία. Το εξωτερικό, καλώς ή κακώς σε αλλάζει σε πολλά επίπεδα.
 
εμφάνιση σχολίων