0
1
σχόλια
354
λέξεις
ΖΗΝ

Απλοποιείται η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων. Ποιες οικονομικές ελαφρύνσεις υπάρχουν; Πώς γλιτώνουμε χρήματα και χρόνο;

DOC TV
25 Φεβρουαρίου 2014
Απώτερος σκοπός των νέων μέτρων είναι η αναζωογόνηση της νέας επιχειρηματικότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Μέχρι σήμερα η αδειοδότηση μιας νέας επιχείρησης ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και πολυέξοδη. Τώρα, οι διαδικασίες αυτές για τις μικρομεσαίες νέες επιχειρήσεις απλοποιούνται, με πιλοτικό πρόγραμμα για 25 συγκεκριμένες δραστηριότητες επιχειρήσεων και ηλεκτρονική αδειοδότηση. Για το ρεπορτάζ συμβουλευθήκαμε τον Πάνο Κοντάκο και την εταιρεία Droxx - Tax Consulting LTD

ΤΙ ΑΠΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ; Με τα νέα μέτρα, παύουν να ισχύουν: 1. Η υποβολή φακέλου δικαιολογητικών. 2. Η επεξεργασία δεδομένων και οποιοσδήποτε ex ante έλεγχος από τη διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η δήλωση του ενδιαφερομένου. 3. Η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης. 4. Η ανάκληση διοικητικής πράξης σε περιπτώσεις εντοπισμού από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στοιχείων που συνιστούν λόγο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ; Με τα σημερινά δεδομένα, ένας επιχειρηματίας, ακόμα κι αν έχει τα χρήματα να επενδύσει, είναι αναγκασμένος να μαζέψει ατελείωτα έγγραφα. Να ξοδέψει πολλές ώρες σε δημόσιες υπηρεσίες. Να παρακαλέσει για να λάβει την άδεια και να περιμένει επί μήνες την έκδοσή της. Φυσικά όλο αυτό το διάστημα έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο για τον χώρο της επιχείρησης, η οποία δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς άδεια.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ; Καταργούνται τα παράβολα, τα έξοδα φακέλων και των «ειδικών» γραφείων έκδοσης άδειας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας, αλλά με την έναρξη της επιχείρησης. Η επιχείρηση ανοίγει άμεσα, με υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία. Άρα ο χώρος της επιχείρησης χρησιμοποιείται επίσης άμεσα, οι προσλήψεις γίνονται αμέσως και λειτουργεί η επιχείρηση. Η καθυστέρηση της άδειας μεταφραζόταν σε κόστος, γιατί όλο αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις είχαν μισθωμένους χώρους που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, δεν μπορούσαν να προσλάβουν, ούτε να δραστηριοποιηθούν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ; Η απλοποίηση των διαδικασιών ήταν βασικό αίτημα εδώ και πολλά χρόνια από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από την ατελείωτη γραφειοκρατία. Ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα δεν θα τους διαψεύσει και η ηλεκτρονική αδειοδότηση δεν θα κρύβει ατελείωτες ώρες συλλογής και παράθεσης δικαιολογητικών.

εμφάνιση σχολίων