0
19
σχόλια
181
λέξεις
VISUALISM

Spencer Tunick, ο φωτογράφος που φαντάστηκε τον πλανήτη γυμνό

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Φεβρουαρίου 2014
Εδώ και 20 χρόνια τώρα, ο Aμερικανός φωτογράφος Spencer Tunick κάνει «αρχιτεκτονική σάρκας» και στη συνέχεια τη φωτογραφίζει. Δηλαδή δημιουργεί μαζικές εγκαταστάσεις τέχνης σε όλο τον κόσμο, με κύριο στοιχείο το γυμνό ανθρώπινο σώμα. Καλεί εθελοντές ανά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, τους ζητά να βγάλουν τα ρούχα τους και να φωτογραφηθούν μαζικά. Η φιλοσοφία του είναι ότι «τα άτομα μαζικά, χωρίς τα ρούχα τους, ομαδοποιούνται και μεταμορφώνονται σε ένα νέο σχήμα». Τα σώματα εκτείνονται μέσα και επάνω στο τοπίο σαν μια ουσία.

Ο Tunick ενδιαφέρεται επίσης για την αντιπαράθεση ανάμεσα στο οργανικό και το τεχνητό, και συχνά επιλέγει διάσημα κτίρια ή ασυνήθιστες δομές ως φόντο της δουλειάς του, όπως το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το μέλλον του πλανήτη είναι κάτι που δεν τον αφήνει αδιάφορο, κι έτσι το 2007 φωτογράφισε τους εθελοντές του πάνω στο
Aletsch Glacier, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, ενώ το 2009 συνεργάστηκε για ένα installation με την Greenpeace, όπου φωτογράφισε 700 γυμνά σώματα μέσα σε έναν γαλλικό αμπελώνα με αμφίβολο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.

εμφάνιση σχολίων