0
1
σχόλια
484
λέξεις
TECH

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν ωφελούν την υγεία, λένε όλο και περισσότερες έρευνες

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
16 Ιανουαρίου 2014
Τελικά οι πολυβιταμίνες κάνουν καλό στον οργανισμό; Τρεις νέες μελέτες, που εξετάζουν τα πιθανά οφέλη που φέρνει στην υγεία η καθημερινή κατανάλωση των συμπληρωμάτων διατροφής και δημοσιεύτηκαν ως άρθρο στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, καταλήγουν σε αρνητικό συμπέρασμα. «Φτάνει πια: Σταματήστε να σπαταλάτε τα χρήματά σας σε βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα».

Οι μελέτες έδειξαν ότι η κατάχρηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, όχι μόνο δεν εμποδίζουν χρόνιες ασθένειες ή και θάνατο, αλλά μπορεί και να αποδειχτούν επιβλαβείς σε ενήλικες, και ακόμα περισσότερο σε ενήλικες που τρέφονται σωστά.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συγγραφή του άρθρου ξεκαθαρίζουν ότι η χρόνια κατανάλωση των πολυβιταμινών είναι μη δικαιολογημένη και πρέπει να αποφεύγεται. Σημειώνουν μάλιστα: «Αυτό το μήνυμα αφορά στο γενικό πληθυσμό που δεν παρουσιάζει σαφή αποδεικτικά στοιχεία για ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, το οποίο και εκπροσωπεί το μεγαλύτερο όγκο σε χρήστες πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες».

Ο Δρ Edgar Miller, καθηγητής της ιατρικής και επιδημιολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health της Βαλτιμόρης, που συνυπογράφει το άρθρο, δήλωσε στο CBS News ότι ο κόσμος θα έπρεπε να ξοδεύει τα χρήματά του σε υγιεινές τροφές, όπως «φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά», και να ασκείται περισσότερο.

Σύμφωνα με το άρθρο του, στις Η.Π.Α. δαπανούνται 28 εκ. δολάρια το χρόνο σε αγορά σχετικών σκευασμάτων, ενώ παρότι αποδεδειγμένα έχουν μηδενικά αποτελέσματα στη βελτίωση της υγείας, η χρήση τους αυξήθηκε μεταξύ των ενηλίκων από 30% μεταξύ 1988 και 1994 σε 39% μεταξύ 2003 και 2006, ενώ η συνολική χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκε από 42% σε 53% κατά την ίδια περίοδο.

Από την άλλη μεριά, ενώ η συνολική χρήση των συμπληρωμάτων έχει αυξηθεί, η χρήση ορισμένων μεμονωμένων συμπληρωμάτων έχει μειωθεί, για παράδειγμα, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Ε. Η μείωση αυτή έγινε ύστερα από αναφορές των μελετών που έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες ουσίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς.

Σε μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο ίδιο τεύχος, η Δρ Francine Grodstein του Harvard School of Public Health και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα δεδομένα από μια έρευνα σχετικά με την επίδραση της μακροχρόνιας χρήσης πολυβιταμινών στην υγεία. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 6.000 άνδρες γιατροί, ηλικίας 65 ετών και άνω, από τους οποίους κάποιοι λάμβαναν καθημερινά ένα χάπι πολυβιταμίνης και κάποιοι άλλοι ένα χάπι placebo για 12 χρόνια. Τεστ στη μνήμη και στις νοητικές λειτουργίες δεν έδειξαν καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Υπάρχει βέβαια και η αντίδραση. Το Συμβούλιο για την επιφορτισμένη Διατροφή (CRN), μια ομάδα που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία συμπληρωμάτων, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για το άρθρο. Υποστηρίζουν ότι, ενώ ακούγεται πολύ ωραία η ατάκα ότι «αντί των συμπληρωμάτων διατροφής, οι άνθρωποι θα έπρεπε να δίνουν βάση στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση», αυτό δεν έχει καμία σχέση με  την «πραγματική ζωή». Δηλαδή, ότι οι συντάκτες του άρθρου ζουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο αν πιστεύουν ότι μόνο το καλό φαγητό μπορεί να δώσει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες.
 
εμφάνιση σχολίων