0
1
σχόλια
689
λέξεις
ΖΗΝ

Συνταγές για το κρύο, για αποτοξίνωση, για γεύση, για δίαιτα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
7 Ιανουαρίου 2014
Οι σούπες είναι μαγεία. Φτιάχνονται πανεύκολα, είναι θρεπτικές, οικονομικές και μας ζεσταίνουν. Επίσης χορταίνουν χωρίς να βαραίνουν κι έτσι μας βοηθάνε και στη δίαιτα. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και σηκώνουν πολύ αυτοσχεδιασμό. Ιδού μερικές αγαπημένες σούπες του χειμώνα, για να τις φτιάξουμε αυτούσιες ή με δικές μας παραλλαγές και πάνω απ’ όλα να τις απολαύσουμε.

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ
ΥΛΙΚΑ: 4 φλιτζ. λεπτοκομμένα κρεμμύδια, 4 φλιτζ. ζωμός βοδινού ή νερό με 2 κύβους, 3 κουτ.σουπ. βούτυρο, 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη, 1 κουτ.σουπ. αλεύρι, 4 φέτες ψωμί, αλατοπίπερο, 8 κουτ. σουπ. τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε όλα μαζί να μαγειρευτούν για 3 λεπτά. Bάζουμε και όλο το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Παράλληλα φρυγανίζουμε το ψωμί και το κόβουμε σε κυβάκια. Σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα και φρυγανισμένα κυβάκια ψωμιού σε κάθε μπολ.


ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ
ΥΛΙΚΑ: 4 μεγάλα κολοκυθάκια, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, 4 κουτ. σουπ. βούτυρο, 2 κύβοι ζωμός λαχανικών, 6 φλιτζ. ζεστό νερό,  3/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος, 8 φέτες μπέικον, 4 φέτες ψωμί, 1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλύουμε τους κύβους μέσα στο ζεστό νερό. Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος και ύστερα σε λεπτές φετούλες. Σε κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Ύστερα πολτοποιούμε το μείγμα σε μίξερ ή με ράβδο και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και όσο αλατοπίπερο θέλουμε. Τα αφήνουμε σε ζεστό, σβηστό μάτι. Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και το τσιγαρίζουμε. Παράλληλα φρυγανίζουμε και το ψωμί και το κόβουμε σε κυβάκια. Σερβίρουμε τη σούπα μας, γαρνιρισμένη με το μπέικον και τα κρουτόν.


ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
ΥΛΙΚΑ: 4 μεγάλα καρότα, 1 μέτριο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κυβάκι τζίντζερ τριμμένο ή 10 γραμμ. αν έχουμε σε σκόνη, 1 κλαράκι σέλινο, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 2 κύβοι ζωμός λαχανικών, 1 λίτρο βραστό νερό, 1/2 ματσάκι κόλιανδρο, 2 κουτ. σουπ. γιαούρτι, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε και το σέλινο. Διαλύουμε τους κύβους στο βραστό νερό. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε επί 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ύστερα προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Πολτοποιούμε τη σούπα μας στο μπλέντερ, τη σουρώνουμε, την ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, όσο αλατοπίπερο θέλουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Σερβίρεται ζεστή, με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μπολ/πιάτο.


ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ: 5 μέτριες πατάτες, 6-7 μέτρια καρότα, 5 μέτρια κολοκυθάκια, 1 φλιτζ. κουνουπίδι, 3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα, 1 κόκκινη πιπεριά, 2-3 κουτ. σουπ. τυρί τύπου φιλαδέλφεια, 1 κύβος ζωμός κοτόπουλο, 1/2 κ. γλ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Τα βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν -περίπου 15 λεπτά. Κρατάμε 4 κούπες από το νερό που έβρασε και πετάμε το υπόλοιπο. Περνάμε τα λαχανικά μας από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Στο νερό που κρατήσαμε, διαλύουμε τον κύβο. Ύστερα προσθέτουμε τα λαχανικά, το τυρί και το αλάτι. Σιγοβράζουμε το μείγμα για ένα λεπτό, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.


ΚΟΚΚΙΝΗ, ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. κοφτό μακαρονάκι, 2 κύβοι βοδινού ή κοτόπουλου, 1 μέτριο κρεμμύδι, 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας, 10 ποτήρια νερό, 1/2 κουτ. γλ. πάπρικα, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 100 γραμμ. τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τους κύβους και τον πελτέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και την πάπρικα. Όταν πάρει βράση το μείγμα, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί που προτιμάμε.


Διαβάστε επίσης: ΣΥΝΤΑΓΕΣ: 5 εύκολες και θρεπτικές σούπες
 
εμφάνιση σχολίων