2
1
σχόλια
673
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία είναι γυναικεία υπόθεση

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
26 Σεπτεμβρίου 2013
Η Γουάτζντα είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει με τους γονείς του σ' ένα σκονισμένο μεσοαστικό προάστιο του Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ζωηρή, πνευματώδης και της αρέσει ν’ αμφισβητεί τους κανόνες. Στο σχολείο τής κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις: γιατί φοράει αθλητικά παπούτσια, γιατί αφήνει τα μαλλιά της λυτά, γιατί δε μπορεί να διαβάσει τραγουδιστά το Κοράνι. Οι γονείς στο σπίτι της την υπεραγαπούν, αλλά δε μπορούν να της κάνουν το χατίρι και να της αγοράσουν  ένα πράσινο ποδήλατο, το οποίο βλέπει σ’ ένα μαγαζί της γειτονιάς και το θέλει απελπισμένα. Φοβούνται μην προκαλέσουν τα κακόβουλα σχόλια των γειτόνων και των συγγενών τους. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα κορίτσι να καβαλάει ποδήλατα. Θεωρείται ανήθικο και παραβαίνει τους θρησκευτικούς κανόνες που διέπουν την κοινωνία της χώρας τους.

Εκείνη όμως έχει σαν όνειρό της να καβαλήσει το ποδήλατο και να ξεπεράσει σε αγώνα ταχύτητας τον φίλο της, τον Αμπντάλα, ο οποίος στην αρχή την αμφισβητεί, αλλά στη συνέχεια τη μαθαίνει πώς να κρατάει την ισορροπία της, δανείζοντάς της το δικό του ποδήλατο. Ένας διαγωνισμός αποστήθισης και απαγγελίας στίχων από το Κοράνι στο σχολείο θα της δώσει την ευκαιρία να βρει «εναλλακτικές» πηγές χρηματοδότησης του σκοπού της. Την ίδια στιγμή, τα σχέδια του πατέρα της να παντρευτεί μία δεύτερη γυναίκα αναστατώνουν τη μητέρα της, που δεν έχει μυαλό για την κόρη της και για όσα σχεδιάζει και πράττει.



Η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία (με λίγη βοήθεια από τη Γερμανία) είναι γεγονός, και είναι μάλιστα γυναικεία υπόθεση! Η σκηνοθέτης Χάιφα Αλ-Μανσούρ, μετά από σπουδές στοαμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου, αλλά και του Σίντνεϊ της Αυστραλίας, στο οποίο σπούδασε κινηματογράφο, κατάφερε έπειτα από τρεις πετυχημένες ταινίες μικρού μήκους, να βρει χρηματοδότηση αλλά και το κουράγιο να γυρίσει μία ταινία μεγάλου μήκους, σε μία χώρα όπου η λειτουργία των κινηματογράφων είναι απαγορευμένη τα τελευταία 30 χρόνια. Σε κάποιες εξωτερικές σκηνές, μάλιστα, καθοδηγούσε το συνεργείο της μέσα από ένα βαν, έχοντας μπροστά της μόνιτορ, μια και οι γυναίκες απαγορεύεται να δουλεύουν στους δρόμους μαζί με τους άντρες.

Η ιστορία της Γουάτζντα τής δίνει την ευκαιρία να μιλήσει για το γυναικείο ζήτημα με περισσότερο από έναν τρόπους, ενώ η μικρή Ουάντ Μοχάμεντ στον ομώνυμο ρόλο, είναι μια πραγματική αποκάλυψη. Πέρα από τις προκαταλήψεις και τις απαγορεύσεις σε μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο της γυναίκας στη σαουδική κοινωνία, προσθέτει και το ζήτημα που προκύπτει για τη μητέρα της Γουάτζντα, σε σχέση με τη δεύτερη σύζυγο του άντρα της -θέμα που σίγουρα πρέπει να είναι κάτι που εξοργίζει τις γυναίκες του Βασιλείου, απ' όποια πλευρά κι αν το κοιτάξει κανείς.

Κατά τα άλλα, η ταινία δεν παρουσιάζει κανένα άλλο ξεχωριστό ενδιαφέρον, πέρα από το «κρυφοκοίταγμα» στις ζωές των (σαουδαράβων) άλλων. Ενός κόσμου που τη μορφή του και τους τρόπους του δεν έχουμε ξαναδεί (από αυτόν τον ίδιο) στο σινεμά. Δεκάδες άλλες ιρανικές ταινίες, με παιδικές και γυναικείες ιστορίες, μας τα έχουν πει (και δείξει) πολύ καλύτερα. Εκεί πάλι, το άλλο Θεοκρατικό Ισλαμικό καθεστώς, μπορεί να επιτρέπει τον κινηματογράφο, φυλακίζει όμως τους σκηνοθέτες που του ασκούν κριτική.

Το θέμα γυναίκα-ποδήλατο μας φέρνει στο νου τη δεύτερη ιστορία από το τρίπτυχο της ταινίας της ιρανής Μαρζιέ Μακχμαλμπάφ, «Η Μέρα που Έγινα Γυναίκα»στην οποία, η ηρωίδα της, πάνω σ’ ένα ποδήλατο στη μέση μιας εθνικής οδού, παίρνοντας μέρος σ' έναν ποδηλατικό αγώνα, έχει όλους τους άντρες της οικογένειάς της να τρέχουν ξωπίσω της, καβάλα σε άλογα και ζητώντας της να σταματήσει και να κατέβει από το ποδήλατο, γιατί έτσι σπιλώνει την τιμή τους και το όνομά τους.



Υποτίθεται ότι η δραστηριότητα της Αλ-Μανσούρ (που είναι «παντρεμένη» με γερμανό), έχει δώσει ώθηση στις κινηματογραφικές σπουδές και έχει θέσει το ζήτημα του ανοίγματος των κινηματογράφων στο Βασίλειο των Σαούντ. Μακάρι. Περιμένουμε πολύ περισσότερα απ’ αυτήν, ακόμη κι αν και, το να βγει με το μικρό ποδήλατό της στην «κεντρική» κινηματογραφική λεωφόρο, είναι ήδη ένα σπουδαίο επίτευγμα.


Info: «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» ("Wadjda") -Κοινωνική. Σαουδική Αραβία-Γερμανία 2012. Πρεμιέρα: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χάιφα Αλ-Μανσούρ. Παίζουν: Ουάντ Μοχάμεντ, Ριμ Αμπτουλά, Αμπτουλραχμάν Γκοχανί, Σουλτάν Αλ-Άσαντ. Διανομή: Feelgood Entertainment.


Διαβάστε επίσης όλες τις ταινίες της εβδομάδας

εμφάνιση σχολίων