0
1
σχόλια
213
λέξεις
VIDEO

Πώς άλλαξε η γειτονιά μας, ο τόπος μας και ο κόσμος; Το βλέπουμε μέσω ενός site σε timelapse!

AΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Ιουλίου 2013
Επί τρεις δεκαετίες, οι δορυφόροι καταγράφουν ακούραστα τις αλλαγές της Γης. Έτσι, μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών φτιάχτηκε ένας διαδραστικός χάρτης, μέσα στον οποίο μπορούμε να ψάξουμε για μια συγκεκριμένη τοποθεσία και να δούμε σε timelapse την περιοχή να αλλάζει μέσα σε περίοδο 30 χρόνων. O τρόπος χρήσης είναι απλός: Με τον κέρσορα-χεράκι, κινούμε το χάρτη και βρίσκουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει. Πάνω αριστερά είναι το εργαλείο του Zoom για να τη δούμε από κοντά. Πατώντας το play κάτω αριστερά, μας δείχνει αυτομάτως τις αλλαγές με το πέρασμα των χρόνων.

Μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε τις αλλαγές σε αργή, μεσαία και υψηλή ταχύτητα, καθώς και να σταθούμε σε μια συγκεκριμένη χρονιά, αν πατήσουμε στην ανάλογη γραμμούλα του χάρακα. Κάτω από το χάρτη, μπορούμε να βρούμε και περιοχές που έχουν επιλέξει και καταχωρήσει άλλοι χρήστες: από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τις Φιλιππίνες μέχρι το Περού.

Έτσι, για παράδειγμα, το Ντουμπάι από αραιοκατοικημένη έρημος, γίνεται μεγαλούπολη. Οι πάγοι στην Αλάσκα λιώνουν. Ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται. Αυτές οι εικόνες timelapse είναι για την όμορφη -αλλά και για την όχι και τόσο όμορφη- ιστορία της Γης. Ενός πλανήτη όπου οι κάτοικοί του τον αντιμετωπίζουν τόσο διατηρώντας όσο και καταστρέφοντάς τον.
 
εμφάνιση σχολίων