0
1
σχόλια
565
λέξεις
ΖΗΝ

Παρατεταμένες κακοκεφιές; Συχνές μελαγχολίες; Τις ξεφορτωνόμαστε με σωστή διατροφή

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Ιουνίου 2013
Προτού πανικοβληθούμε επειδή μελαγχολήσαμε και το ρίξουμε στα αντικαταθλιπτικά, ας δοκιμάσουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας. Συμπληρώματα και τροφές που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες εξισορροπούν τη χημεία του οργανισμού μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα με φυσικό τρόπο.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία του οργανισμού μας, αφού είναι υπεύθυνο για πολλές κυτταρικές λειτουργίες. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα είναι 300-400 mg, όμως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ίσως να πρέπει να φτάσει τα 1.000 mg εξαιτίας του αυξημένου άγχους, το οποίο το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να αποβάλλει από τον οργανισμό.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Η σχέση του μαγνήσιου και της κατάθλιψης είναι γνωστή στους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους έγινε στην Αυστραλία το 2009. Η έρευνα εξέτασε 5.708 μετέχοντες και οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν το μαγνήσιο που προσλαμβάνουμε με τη διατροφή μας είναι σε χαμηλά επίπεδα, η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης είναι μεγαλύτερη.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Αβοκάντο, δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτα, σπανάκι, μπρόκολο, μπανάνες, φακές, σόγια, γαρίδες, σταφίδες, κακάο, ταχίνι, ψωμί ολικής, ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια, πασατέμπο, αμύγδαλα).
SOS: Σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και παθήσεων των νεφρών ή αρρύθμιστης υπέρτασης, δεν πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο.


Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Τα Ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και ψάρια. Αποκαλούνται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, διότι ο οργανισμός μας δε μπορεί να τα κατασκευάσει μόνος του. Έτσι πρέπει να τα πάρουμε από τη διατροφή μας. Τα Ω-3 έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ μειώνουν πίεση, χοληστερόλη, πιθανότητες μορφών καρκίνου κ.ά.
Ω-3 ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν πως όσο περισσότερα ψάρια καταναλώνει κανείς, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως και μελέτες που υποστηρίζουν τη θεραπευτική δράση των Ω-3. Όπως η μελέτη που δημοσιεύτηκε και στο American Journal of Psychiatry, η οποία εξέτασε ασθενείς που έπασχαν από κατάθλιψη. Στους μισούς από αυτούς, έδωσε ως θεραπεία χάπι placebo. Στους υπόλοιπους Ω-3 λιπαρά οξέα. Όσοι έπαιρναν τα Ω-3, έδειξαν πολύ σημαντική βελτίωση στη διάθεσή τους. Εκείνοι με το χάπι Placebo, όχι και τόσο.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: Σολομός, σαρδέλα, φρέσκος τόνος, καρύδια, άγριο ρύζι, λινάρι, λάδι canola, φασόλια, σόγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
SOS: Προσέχουμε από πού προέρχονται τα ψάρια μας, διότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων περιβαλλοντικών τοξινών συχνά συσσωρεύονται στο ψάρι.


ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Φυτοχημικές ουσίες που φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρκίνο και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ-ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Σε μια βρετανική μελέτη, αξιολογήθηκε η επίδραση της -πλούσιας σε πολυφαινόλες- σοκολάτας στην κατάθλιψη. Οι ασθενείς λάμβαναν καθημερινά επί 8 εβδομάδες 15 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, τρεις φορές την ημέρα. Ύστερα, για άλλες 8 εβδομάδες, έπαιρναν ένα υποκατάστατο σοκολάτας. που δεν περιείχε πολυφαινόλες. Το πόρισμα: Βελτιώθηκαν κατά την περίοδο της σοκολάτας και επιδεινώθηκαν όταν τους δόθηκε η ψεύτικη σοκολάτα. Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε πως όσοι είχαν καταθλιπτική διάθεση, έτρωγαν τη διπλάσια ποσότητα σοκολάτας από τους άλλους, χωρίς όμως να τρώνε γενικά περισσότερο.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ:
Σοκολάτα, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, κακάο.
SOS: H λευκή σοκολάτα δεν είναι ακριβώς σοκολάτα κι έτσι δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα. Οπότε όσο πιο μαύρη και πικρή, τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 φυτικά ελιξήρια
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 Υπερ-τροφές
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 βότανα για καλή υγεία  
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 7 «κόλπα» για καλή υγεία

 
εμφάνιση σχολίων