Ο συνδυασμός των τροφών που κρατάει τον εγκέφαλο νέο
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Μαΐου 2013
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ηλικίας 64 και άνω που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της μνήμης.
Σε αντίστοιχη έρευνα του πανεπιστημίου Navarra στην Ισπανία, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Νευροχειρουργικής, Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή, η δεύτερη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και η τρίτη κατανάλωνε κάποια συμπληρώματα μεσογειακής διατροφής (όπως ξηρούς καρπούς) στο μενού. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν γνωστικά τεστ μετά από περίπου 6,5 χρόνια παρακολούθησης, στα οποία οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γνωστικές και γλωσσικές λειτουργίες τους, την ικανότητά τους να προσανατολιστούν σε τόπο και χρόνο, την ικανότητά τους για αφηρημένη σκέψη, και φυσικά τη μνήμη τους.
Τα τεστ έδειξαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν έστω και μια παραπλήσια έκδοση της μεσογειακής διατροφής σημείωσαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά «επιτυχίας», από ό,τι εκείνοι που ακολουθούσαν απλώς μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
Οι επιστήμονες λένε πως αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων που περιέχονται στα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Όμως δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά ο συνδυασμός των τροφών που κάνει τη μεγάλη διαφορά. «Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με το νευροεκφυλισμό. Τα κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με άλλες τροφές τις διατροφικής πυραμίδας που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου» λένε οι συντάκτες της μελέτης.
Αν, δε, προσθέσουμε και το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών στη διατροφή μας, θα τα χιλιάσουμε με σώας τας φρένας.
εμφάνιση σχολίων