1
1
σχόλια
645
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Ένα περιπετειώδες παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
4 Απριλίου 2013
Το 1995, αγαπημένη αμερικανική ταινία όλων μας ήταν «Οι Συνήθεις Ύποπτοι», μια πανέξυπνη αστυνομικού ύφους φάρσα, που μας έστειλε στις αίθουσες περισσότερες από μία φορές, για να μπορέσουμε όχι τόσο να αποσαφηνίσουμε τον αινιγματικό γρίφο του σεναρίου, όσο για να ξανα-περιπλανηθούμε στα λαβυρινθώδη μονοπάτια του, που ήταν από μόνα τους μια πνευματώδης και απόλυτα ερεθιστική απόλαυση. Σεναριογράφος της ήταν ο 26χρονος Κρίστοφερ ΜακΚουάρι και σκηνοθέτης, ο 30χρονος Μπράιαν Σίνγκερ.

Το «βαθύ» Χόλιγουντ έτρεξε αμέσως να τους καπαρώσει, αλλά η συνέχεια της διαδρομής τους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ο μεν Σίνγκερ συνέχισε με μία πιστή αλλά άνευρη εκδοχή του πιο ζοφερού ίσως διηγήματος του Στίβεν Κινγκ, "Apt Pupil" (από την τετραλογία Four Seasons), επέστρεψε με τα “X-Men” και “X-Men 2” (αυτό το δεύτερο, είναι η πιο αγαπημένη ταινία της στήλης με υπερήρωες από κόμιξ) και καταβαραθρώθηκε με το “Superman Returns” (2006). Ως παραγωγός της X-Men σειράς, αλλά κυρίως του αγαπημένου τηλεοπτικού Dr. House M.D., όμως, τα πήγε περίφημα. Ο δε ΜακΚουάρι, μετά από ένα ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο το 2000 με το “The Way of the Gun”, αρκέστηκε σε δουλειές επαγγελματικής ρουτίνας («Valkyrie”, “The Tourist” σενάριο, “Jack Reacher” σενάριο, σκηνοθεσία). Τώρα το δίδυμο επιστρέφει με μία εκσυγχρονισμένη διασκευή άλλου ενός κλασικού παραμυθιού, στα οποία το Χόλιγουντ -ειδικά μετά την επιτυχία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών»- έχει βρει έτοιμες ιστορίες, καθώς με λίγη σκοτεινιά, μερικές χιουμοριστικές πινελιές και πλήθος από σπέσιαλ εφέ, γεμίζουν και πάλι τις αίθουσες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των στούντιο.

Ο «Τζακ, ο κυνηγός των γιγάντων» είναι ο γνωστός, από τα παιδικά μας χρόνια, μύθος του Τζακ και της φασολιάς. Εδώ ο ήρωάς μας (ο Νίκολας Χουλτ του «Αγάπησα Ένα Ζόμπι») είναι δεκαοκτώ χρόνων. Πηγαίνοντας στο παζάρι για να πουλήσει ένα άλογο, θα βοηθήσει την πριγκίπισσα Ίζαμπελ (Έλινορ Τόμλισον) να γλυτώσει από μία ομάδα παρανόμων. Ο καλόγερος που θ’ αγοράσει το ζώο, του δίνει γι’ αντάλλαγμα ένα πουγκί με μαγικά φασόλια. Εξοργισμένος ο θείος του Τζακ, θα τα πετάξει έξω από το παράθυρο. Το ίδιο βράδυ, η πριγκίπισσα επιστρέφει για να βρει τον Τζακ, έχοντας φύγει από το παλάτι για να γλιτώσει από το γάμο της με τον πολύ μεγαλύτερό της Ρόντρικ (Στάνλεϊ Τούτσι). Όμως κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μια γιγαντιαία φασολιά θα πάρει μακριά στα ουράνια και την Ίζαμπελ και το σπίτι του. Στη συνέχεια, μαζί με το βασιλιά (Ίαν ΜακΣέιν), τον Έλμοντ (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) και τον Ρόντρικ θα προσπαθήσουν ν’ αντιμετωπίσουν τη -διψασμένη για ανθρώπινη σάρκα- φυλή Γιγάντων που κατοικεί στη μαγική χώρα στην κορυφή της φασολιάς.

Στα υπέρ της ταινίας είναι η διατήρηση της αγγλικής ρίζας του μύθου και η χρονική τοποθέτησή του σ’ ένα ρεαλιστικό μεσαιωνικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη του σεναρίου και η εικονογράφησή του μοιάζει να έχει δανειστεί στοιχεία απ’ όλες τις πρόσφατες παραγωγές, ηρωικής ή μη, φαντασίας. Οι γίγαντες, με αρχηγό τους έναν αγνώριστο (ξανά) Μπιλ Νάιγι (ο χταποδομούρης πειρατής των  «Πειρατών της Καραϊβικής 2 & 3»), ο οποίος έχει κι ένα δεύτερο κεφάλι φυτρωμένο στον ώμο του, θυμίζουν κάτι ανάμεσα στα trolls και τα ζωντανά δέντρα από τους «Άρχοντες». Το ίδιο και οι μονομαχίες των ανθρώπων μαζί τους (για κακή τους τύχη, οι γίγαντες θα καταφέρουν να διεισδύσουν στον κόσμο τους).

Το χιούμορ (Τούτσι και ΜακΓκρέγκορ είναι όλα τα λεφτά), λεκτικό ή σε μορφή γκαγκ, θυμίζει έντονα «Πειρατές». Κοντολογίς, με την εμπειρία του Σίγκερ στις σκηνές δράσης -αν δεν τα έχετε βαρεθεί όλα αυτά- η διασκέδαση είναι εγγυημένη. Το «άσχημο» (το ακούσαμε κι αυτό!) πρωταγωνιστικό ζευγάρι δένει θαυμάσια, οι έμπειροι Τούτσι, ΜακΓκρέγκορ και ΜακΣέιν είναι σε τρελά κέφια (θα θέλαμε να τους πάρουμε μαζί μας στο σπίτι) και το 3-D, διακριτικά παρόν. Ένα σκοτεινό και αστείο ταξίδι στη φαντασία για μικρά και μεγάλα παιδιά.


Info: «Τζακ, ο Κυνηγός Γιγάντων» (“Jack the Giant Slayer”) -Περιπέτεια Φαντασίας. Η.Π.Α. 2013. Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Απριλίου. Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ. Σενάριο: Ντάρεν Λέμκε, Κρίστοφερ ΜακΚουάρι, Νταν Στάντνι. Παίζουν: Νίκολας Χουλτ, Έλινορ Τόμλισον, Ίαν ΜακΣέιν, Στάνλεϊ Τούτσι, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Διανομή: Village Films


 

εμφάνιση σχολίων