3
5
σχόλια
507
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Τα φετινά βραβεία και μερικές ωραίες φωτογραφίες από τη χιονισμένη Γιούτα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
28 Ιανουαρίου 2013
«Κάθε σπουδαία ταινία ξεκινάει με μια ιδέα και είναι παρακαταθήκη των δημιουργών το γεγονός πως ανακαλύπτουν συνεχώς νέες ιδέες, νέες ιστορίες, νέες ματιές και νέους τρόπους για να τις μοιραστούν, χρόνο με το χρόνο» δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ κηρύσσοντας την έναρξη του φετινού φεστιβάλ Sundance, λόγια που έχουν αποδειχθεί αληθινά, αφού στη Γιούτα κάθε χρόνο ξεχωρίζει το αύριο του σινεμά.

Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα προβλήθηκαν 115 ταινίες από 32 χώρες. Στα αξιοσημείωτα όσον αφορά στις αμερικανικές ταινίες είναι πως υπήρξε ταύτιση μεταξύ επιτροπής και κοινού. Η ταινία “Fruitvale” του Ράιαν Κούγκλερ, που αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός 22χρονου από το Σαν Φρανσίσκο, κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Αμερικανικό Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ Καλύτερο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ αναδείχτηκε το “Blood Brother” του Στιβ Χούβερ, για ένα αγόρι που ταξιδεύει στην Ινδία και βρίσκει το νόημα της ζωής του προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε παιδιά που πάσχουν από AIDS. Και οι δύο ταινίες κέρδισαν τα αντίστοιχα βραβεία κοινού. Τα βραβεία σκηνοθεσίας κέρδισαν ο Τζιλ Σόλογουεϊ για το “Afternoon Delight” (Μυθοπλασία - Αμερική) και Ζάκαρι Χαϊνζέρλινγκ για το “Cutie and the Boxer” (Ντοκιμαντέρ - Αμερική).

Στην κατηγορία του παγκόσμιου σινεμά τα βραβεία κέρδισαν οι ταινίες “Jiseul” του Μουέλ Ο (Μυθοπλασία) από τη Νότιο Κορέα (αφηγείται την ιστορία 120 ανθρώπων. που το 1948 κρύφτηκαν σε μια σπηλιά για να γλυτώσουν από τους στρατιώτες που είχαν εντολή να τους σκοτώσουν) και “A River Changes Course” της Καλγιάνι Μαμ (Ντοκιμαντέρ), συμπαραγωγή Καμπότζης και Η.Π.Α (3 παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα τους που καταστρέφεται). Αυτή είναι η πρώτη ταινία της Καλγιάνι Μαμ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φωτογραφία του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “Inside Job”. Το κοινό σε αυτές τις κατηγορίες βράβευσε τη συμπαραγωγή Φιλιππίνων και Αγγλίας “Metro Manila” του Σον Έλις (Μυθοπλασία) και το “The Square” τoυ Γέχανε Νουτζαΐμ (Ντοκιμαντέρ) για τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ, συμπαραγωγής Αιγύπτου και Η.Π.Α. Με βραβείο για το επαναστατικό του πνεύμα έφυγε και το ρωσικό ντοκιμαντέρ “Pussy Riot - A Punk Prayer” των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόβκιν για τις περιπέτειες του γνωστού συγκροτήματος μετά την επανεκλογή του Πούτιν.

Τα υπόλοιπα σημαντικά βραβεία δόθηκαν ως εξής:
Βραβείο Κοινού (Best of NEXT): “This is Martin Bonner” του Τσαντ Χάρτιγκαν
Βραβείο Σκηνοθεσίας (Μυθοπλασία - Διεθνές): “Crystal Fairy” του Σεμπάστιαν Σίλβα


Βραβείο Σκηνοθεσίας (Ντοκιμαντέρ - Διεθνές): “The Machine Makes Everything Disappear” της Τινατίν Γκουρτζιάνι
Βραβείο Σεναρίου (Μυθοπλασία - Αμερική): “In a World…” του Λέικ Μπελ
Βραβείο Σεναρίου (Μυθοπλασία - Διεθνές): “Wajma” του Μπαρμάκ Ακράμ
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής για Ερμηνείες: Μάιλς Τέλερ και Σαιλέν Γούντλεϊ για το “The Spectacular Now” του Τζέιμς Πονσόλντ

Τέλος στις κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το “The Whistle” του Grzegorz Zariczny από την Πολωνία, το βραβείο Μυθοπλασίας για την Αμερική το “Whiplash” του Damien Chazelle, το αντίστοιχο Διεθνές η ταινία “The Date” της Φιλανδής Jenni Toivoniemi, Ντοκιμαντέρ το “Skinningrove” του Michael Almereyda, Βραβείο Animation το “Irish Folk Furniture” του Ιρλανδού Tony Donoghue, ενώ το κοινό βράβευσε το πανέξυπνο “Catnip: Egress to Oblivion” του Τζέισον Γουίλις. Στην κατηγορία μικρού μήκους «New Frontiers» παρουσιάστηκε και η ταινία της Aθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη The Capsule.



εμφάνιση σχολίων