1
1
σχόλια
346
λέξεις
VIDEO

Το πρώτο έκτακτο δελτίο για τον Αλέξανδρο. Και το σχόλιο του Rising Galaxy, μαζί με το Άρθρο 1 του Κώδ. Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων για δώρο

PRESS
6 Δεκεμβρίου 2013
Δεν ξεχνώ τα ψέματα στα πρώτα ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε. για τον Αλέξανδρο. Σχεδόν 50 ολόκληρα λεπτά πέρασαν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα στα Εξάρχεια (06.12.2008), εωσότου βγει το πρώτο σχετικό έκτακτο δελτίο στα τηλεοπτικά κανάλια. Κι ακόμη και τότε, το ρεπορτάζ είναι ενδεικτικό της χειραγώγησης της είδησης και παραπληροφόρησης, που σπεύδει με ψεύδη και εικόνες αρχείου (που δε δηλώνονται πουθενά ως τέτοιες) να καλύψει την ελληνική αστυνομία απέναντι στους τηλεθεατές, γεγονός που δείχνει ότι οι πηγές της δημοσιογράφου Νάντιας Αλεξίου προέρχονταν αποκλειστικά μέσα από τη ΓΑΔΑ.Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε το Άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων, όπως παρατίθεται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να διαχωρίσουμε τους δημοσιογράφους σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και αυτο-αποκαλούμενους δημοσιογράφους:

Άρθρο 1: Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
Α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
Β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
Γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
Δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
Ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
ΣΤ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Πηγή: Rising Galaxy
 
εμφάνιση σχολίων