0
1
σχόλια
350
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένα μικρο-μυθιστόρημα για τη Μαδρίτη ή ένας ιδιότυπος οδηγός πόλης κυκλοφορεί δωρεάν από τον Γιάννη Αντάμη. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
14 Σεπτεμβρίου 2012
Ο συνεργάτης μας Γιάννης Αντάμης μάζεψε όλες του τις προσωπικές εντυπώσεις σε έναν άτυπο τουριστικό οδηγό της Μαδρίτης που διαβάζεται σαν μικρο-μυθιστόρημα όπως λέει ο ίδιος, με τίτλο Ανακάλυψε Περιπλανώμενος. Κι αν λείπουν κάποια βασικά αξιοθέατα -γιατί υπάρχουν ήδη πλήρεις οδηγοί που καλύπτουν τα θέματα αυτά-, έχει τη ματιά του «περιπλανώμενου» και το πλεονέκτημα του δωρεάν μοιράσματος από το internet. Τα παρασκήνια συγγραφής του είναι ότι το DOC TV ακούσια έγινε «νονός» του, όπως αναφέρει και ο επίλογος του βιβλίου. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Ανακάλυψε Περιπλανώμενος εδώ. Πάρτε μια μικρή πρόγευση του βιβλίου-οδηγού, ένα απόσπασμα που αναφέρεται στους Torres Blancas της Μαδρίτης:

«Οι λάτρεις της μοντέρνας αρχιτεκτονικής σίγουρα θα βρούνε τη χαρά τους, καθώς όλα τα σύγχρονα ρεύματα εκπροσωπούνται επάξια σε διάφορες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια της καστιλλιάνικης μητρόπολης. Άλλωστε, οι ισπανοί αρχιτέκτονες και οι σχολές που εκφράζουν είναι γνωστό πως βρίσκονται στην πρωτοπορία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Puerta de Europa (από τη μέρα που χρεοκόπησε η Bankia, ο εις εκ των δύο κεκλιμένων πύργων, όπου και τα γραφεία της, μοιάζει να γέρνει ακόμα περισσότερο), Torre Picasso, Barajas (το αεροδρόμιο), Caixa Forum, Torre de Cristal και δεκάδες άλλα μνημεία του παρόντος μαρτυρούν τη ραγδαία και εξωστρεφή ανάπτυξη που γνώρισε ολόκληρη η χώρα από την πτώση του φρανκικού καθεστώτος και μέχρι πριν από δυο-τρία χρόνια, οπότε και έσκασε σαν φούσκα ο κλάδος της οικοδομής, παρασύροντας τα πάντα στο χάος της ανεργίας και της ύφεσης.

Κι αν θεωρείτε ότι τα πιο πολλά από αυτά δεν είναι παρά ματαιόδοξες και φλύαρες αρχιτεκτονιές, δεν έχετε παρά να μπείτε στο μετρό, να πάρετε την πορτοκαλί γραμμή και να κατέβετε στη στάση Carthagena. Οι απόκοσμοι Torres Blancas, που είναι τόσο blancas όσο λευκός είναι ο Λευκός Πύργος, αποτελούν κάτι πολύ πιο σύνθετο από ένα φουτουριστικό οικοδόμημα ή από μια προφητεία για το μέλλον των εννοιών “κατοικία” και “κατοίκηση”. Το αριστούργημα του πολυβραβευμένου Francisco Javier Sáenz de Oiza συνιστά στ’ αλήθεια μια ολοκληρωμένη ποιητική αφήγηση πάνω στην επιφάνεια του οπλισμένου σκυροδέματος».


εμφάνιση σχολίων