Μόνο το δημόσιο παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε πέρυσι τα 100 τρις δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αντιστοιχεί στο 93% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου λειτουργούν πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, με το παγκόσμιο χρέος να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις.
Το δημόσιο χρέος, ειδικότερα, έχει ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως η αύξηση της φορολογίας του πλούτου και ο έλεγχος των δαπανών. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, με το παγκόσμιο δημόσιο χρέος να έχει διπλασιαστεί από το 2010. Ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη για αποφασιστική δράση, προτείνοντας επίσης την άρση στρεβλωτικών φορολογικών δαπανών και την υιοθέτηση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ έχει χαιρετίσει τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της G20 για ενίσχυση της συνεργασίας στη φορολόγηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να υπάρξει παγκόσμιος φόρος.
Τέλος, η αύξηση του χρέους και το κόστος χρηματοδότησής του επιδεινώνονται από τα υψηλά επιτόκια που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.