0
1
σχόλια
240
λέξεις
CULTURE
Μια εφαρμογή πουλάει περιλήψεις βιβλίων! Η γερμανική εταιρεία Blinkist έρχεται να αλλάξει την ανάγνωση ή να την πυροβολήσει στο κεφάλι
 
ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
29 Μαΐου 2024
Ο εχθρός της ανάγνωσης είναι το κινητό που μας επιτρέπει να διαβάσουμε βιβλία σε ψηφιακή εκδοχή αλλά έχει μειώσει τον μέσο όρο συγκέντρωσής μας σε 2,5 λεπτά, έχει τεμαχίσει τη ροή της σκέψης μας σε κομματάκια κι έχει καταποντίσει την ικανότητα αναλυτικής και συνθετικής αντίληψής μας, ανεπιστρεπτί.

Τώρα υπάρχει κάτι σατανικότερο. Το Blinkist δημιουργήθηκε υποτίθεται προκειμένου να επανατροφοδοτήσει το ενδιαφέρον του κοινού για «τα βιβλία» γενικώς, αλλά είναι τόσο διεστραμμένο ως επινόηση, που μπορεί τελικά να βάλει μια τεράστια ταφόπλακα στη λογοτεχνία και την ανάγνωση.

Η νέα «λογοτεχνία τσέπης» πάει παντού, κρύβεται στο κινητό μας, γίνεται audiobook και τώρα πουλιέται και ως τερατώδης «περίληψη», με τη βοήθεια της εφαρμογής «Φρανκενστάιν». Η εφαρμογή που παρέχει συντομευμένες εκδόσεις βιβλίων για smartphones με, κατά μέσο όρο, περιλήψεις έως 2.000 λέξεις. Υπάρχουν δύο επιλογές για την χρήση του Blink: είτε το διαβάζεις, είτε το ακούς, αλλά οι περισσότεροι Blinkers επιλέγουν το δεύτερο.

Αναρωτιέται δικαιολογημένα ο δυστυχής New Yorker, το κατεξοχήν περιοδικό για αναγνώστες μεγάλων κειμένων:  «Αν ο Ντοστογιέφσκι μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο για γρήγορη ανάγνωση και εύκολη ακρόαση, αυτό θα αποτελέσει παρωδία ή στήριγμα της λογοτεχνίας;» .Εγώ δεν απαντώ, ψάχνω ακόμα τον γ΄τόμο του Ηλίθιου, σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Ευγενία Τζιρτζιλάκη: Τι έμαθε γράφοντας για τον πολιτικό Μπυχνέρ
Σταθείτε στις λέξεις
Μια πεταλούδα χωρίς ημερολόγιο
εμφάνιση σχολίων