0
1
σχόλια
630
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR
29 Απριλίου 2024
Ως καταστροφική με κάθε μέτρο σύγκρισης χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα η Χανάν Μπαλκί, Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sky News Arabia, η Μπαλκί είπε ότι «έχουν περάσει περισσότερες από 200 ημέρες από την καταστροφική κρίση στη Γάζα, κατά την οποία οι κάτοικοι της Λωρίδας υπέφεραν τα περισσότερα και ολόκληρη η Λωρίδα μετατράπηκε σε μια γη ακατάλληλη για ζωή».

Η ίδια εκτίμησε ότι περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μεταξύ των εκτοπισμένων, καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν για να ξεφύγουν από «πρωτοφανή βία, αφού έχασαν τα πάντα , τα σπίτια, τα υπάρχοντά τους και τους αγαπημένους τους».

Τόνισε ότι «η στέρηση βασικών αναγκών, δηλαδή τροφή, καύσιμα, αποχέτευση, στέγη, ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη, είναι απάνθρωπη και δεν γίνεται ανεκτή», θεωρώντας ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης προμηνύει αύξηση των λοιμώξεων, την προσέγγιση του λιμού, και την εξάπλωση ασθενειών.

Η Μπαλκί έθιξε τους διεθνείς και περιφερειακούς φόβους του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «ο λιμός που έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα είναι αυτό που πραγματικά φοβόμαστε».

Το στέλεχος του ΠΟΥ παραπέμπει στην έκθεση Integrated Food Security Interim Classification, σύμφωνα με την οποία ο λιμός αναμένεται να συμβεί ανά πάσα στιγμή από τώρα έως τον επόμενο Μάιο στη βόρεια Γάζα.

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που εμείς και οι εταίροι μας στα Ηνωμένα Έθνη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι μάρτυρες, και αναφέρουμε. Έχουμε προειδοποιήσει για αυτό εδώ και μήνες» τονίζει.

Η Μπαλκί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, περιέγραψε τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους περιορισμούς που εμποδίζουν την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα και την τρέχουσα κατάσταση υγείας στη Λωρίδα, λέγοντας:

«Χαιρετίζουμε την άφιξη της βοήθειας με κάθε μέσο, αλλά οι αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ασφαλείς χερσαίες διαδρομές.

Δυστυχώς, οι περιορισμοί στις χερσαίες διαδρομές εξακολουθούν να παρεμποδίζουν και να περιορίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Γάζα, και δεδομένου ότι το θέμα περιοριζόταν μόνο σε μία κύρια συνοριακή διάβαση, εμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικά αγαθά να εισέλθουν απευθείας στη βόρεια Γάζα, η οποία υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο ΠΟΥ δε φείδεται ενέργειας ή προσπάθειας για να φέρει ιατρική βοήθεια και να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά της, Τον περασμένο Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρείχε στη Γάζα περίπου 24 ψυγεία με ηλιακή ενέργεια, διασφαλίζοντας την ασφαλή αποθήκευση των φαρμάκων σε κατάλληλες θερμοκρασίες, ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

153 φορτηγά του ΠΟΥ έχουν περάσει στη Γάζα από την έναρξη των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών από άλλους εταίρους στον τομέα της υγείας, και ο OCHA μας είπε ότι τουλάχιστον 300 φορτηγά χρειάζονται εκεί κάθε μέρα για την κάλυψη μόνο βασικών αναγκών.

Οι εγκαταστάσεις υγείας εξακολουθούν να αποτελούν στόχο επαναλαμβανόμενων επιθέσεων, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν το νοσοκομείο Al Awda στο Nuseirat που βομβαρδίστηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσοκομείων που δέχθηκαν επιθέσεις σε 31 από τον συνολικό αριθμό των νοσοκομείων στη Γάζα. έφτασε τα 36.

Υπάρχουν μόνο 11 νοσοκομεία που έχουν χωρητικότητα εσωτερικών ασθενών και τώρα λειτουργούν εν μέρει, συμπεριλαμβανομένων 5 νοσοκομείων στον Βορρά και 6 στον Νότο. Στη Γάζα , περισσότεροι από 10.000 ασθενείς χρειάζονται επείγουσα μεταφορά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του επισκέφθηκαν το Khan Yunis πριν από αρκετές ημέρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων υγείας και η ομάδα κατέγραψε την κατάσταση της καταστροφής που έβλεπε ως «πέρα από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Υπάρχουν μόνο συντρίμμια και βρωμιά”.

Ο οργανισμός τέλος ζητά ταχεία ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς και μέσω της Λωρίδας της Γάζας, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, καθώς και αποτελεσματικό, διαφανή και πρακτικό μηχανισμό για την αποφυγή συγκρούσεων και τη διασφάλιση της ασφαλούς και ταχείας κυκλοφορίας της βοήθειας εντός της Γάζας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στo tvxs. Φωτο: Destruction of Gaza, Wiki Commons

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Εδουάρδο Γκαλεάνο: «Γάζα»
«Όχι τεχνολογία για τη Γενοκτονία»
Κάθε όμορφο ποίημα είναι πράξη αντίστασης
εμφάνιση σχολίων