0
1
σχόλια
621
λέξεις
CULTURE
Μια υβριδική παράσταση αποθεώνει την ιεροτελεστία του χορού και ποιος είναι πιο ιδανικός για ένα τέτοιο κοινωνικό πείραμα από τον Plastikman aka Richie Hawtin;
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
21 Απριλίου 2024
Ένα δάσος της Λιθουανίας, ένα δάσος στη Μαλακάσα. Για έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, ο σκηνοθέτης Łukasz Twarkowski και μια ομάδα είκοσι συνεργατών του, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών, απομονώθηκαν σε ένα δάσος της Λιθουανίας.

Το βίωσαν ως κοινωνικό πείραμα θέτοντας ερωτήσεις για την καθημερινότητα του καπιταλισμού, την επιβεβλημένη δυτική ζωή με ωράριο, τον ελεύθερο χρόνο και τα θέλω. Πολύ γρήγορα κατάλαβαν πως εκείνο που αποτελούσε κοινή συνιστώσα και προσπερνούσε την όποια διαφορετικότητά τους τελικά, ήταν ο χορός και η μουσική, η σύνδεση μέσω της rave «τελετουργίας».

Μπορούν η μουσική και ο χορός να ενδυναμώσουν με τον τρόπο που το καταφέρνουν οι ιεροτελεστίες; Το «κοινωνικό πείραμα» του Łukasz Twarkowski έγινε παράσταση και παρουσιάζεται στην Αθήνα από τη Στέγη ενώ ολοκληρώνεται με δύο dj set στη Μαλακάσα, στο Terra Vibe Park. Η παράσταση, έχει ήδη διαπρέψει στην Ευρώπη αλλά παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο. Έτσι μετά το τέλος του Respublika μιας υβριδικής παράστασης με ελεύθερο πρόγραμμα, όλα καταλήγουν εκεί απ όπου ξεκίνησαν: στη φύση με δυνατή techno. Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα δύο αγαπημένα ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής ανεβαίνουν στα decks: o Βρετανοκαναδός σούπερ σταρ της techno, Plastikman aka Richie Hawtin και η Παλαιστίνια super dj Sama' Abdulhadi.

«Είμαστε μαύροι, λευκοί, γκέι, στρέιτ, μεγαλωμένοι μαζί στη μουσική και τα parties. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό…» Richie Hawtin                             

Ο Plastikman aka Richie Hawtin είναι μια θεότητα στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής. Επανεφεύρει την techno, ξανά και ξανά. «Ίσως μόνο ο Carl Cox τον συναγωνίζεται στον κόσμο της techno» υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό της dance κουλτούρας Mixmag.

Ο Hawtin είναι ατρόμητος, πειραματικός, εφευρετικός, και ο Νο1 τεχνολογικός πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής σκηνής. Προχωράει μπροστά αλλά παραμένει συνδεδεμένος με το dancefloor, είτε μιξάρει βινύλια, είτε συγχρονίζοντας tracks και λούπες που έχει προετοιμάσει στο studio, με digital DJ controllers και διάσημους mixers που έχει σχεδιάσει ο ίδιος.

Έχει μεγαλώσει στον Καναδά, αλλά έχει γαλουχηθεί στην σκηνή του Ντιτρόιτ, την πόλη συνώνυμο του techno ήχου. Ακολούθησε την πειραματική ηλεκτρονική μουσική διεθνώς τη δεκαετία του 1990, ηγήθηκε της σκηνής του Βερολίνου τη δεκαετία του 2000 ενώ υπήρξε πρεσβευτής του νέου κύματος παγκόσμιας εξάπλωσης της techno τη δεκαετία του 2010.

«Στέκεται ψηλά, μαζί με τους EDM και τους star της trance, με ένα πολυπληθές κοινό» αν και πάντα θα προτιμάει τα μικρά clubs και θα προστατεύει την μουσική κληρονομιά του από το «techno is a business» θεώρημα, μαθαίνοντας από τα λάθη της εμπορευματοποίησης των 90s.

Γνωστός  για την υποστήριξή του σε νέους παραγωγούς, δημιούργησε την υποτροφία The Richie Hawtin PhD, ένα νέο πρόγραμμα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, που περιλαμβάνει και διδασκαλία από τον ίδιο.

Για την κουλτούρα της χορευτικής μουσικής σκηνής ο Plastikman επαναλαμβάνει συχνά: «Είμαστε μαύροι, λευκοί, γκέι, στρέιτ, μεγαλωμένοι μαζί στη μουσική και τα parties. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό και να το φωνάζουμε στον κόσμο».

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, ο Plastikman θα βρεθεί στη σκηνή του Terra Vibe, μαζί του, η Παλαιστίνια dj-φαινόμενο Sama' Abdulhadi, η οποία αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό μετά το video set της στη διαδικτυακή πλατφόρμα Boiler Room (2018). Mε ευρύ φάσμα διαθέσεων ή, όπως λέει η ίδια, «βερολινέζικη techno, που όμως την αντιλαμβάνομαι με λιβανέζικο τρόπο», η Αμπντουλχαντί θέλει να βάλει την Παλαιστίνη στον μουσικό χάρτη και, μέσω αυτού, να συνεισφέρει στην έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη, καθώς και σε μια νέα, σφαιρική κατανόηση της Μέσης Ανατολής.


Respublika: Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, 2:00, Terra Vibe Park, Μαλακάσα, Προπώληση: 35 € - Πόρτα: 40 €

 
Διαβάστε επίσης:
O Τβαρκόβσκι μας πάει στη Μαλακάσα για μια rave εμπειρία
Ο Nick Cave έρχεται με το Solo στη Στέγη
Borderline Festival: 19 διεθνείς καλλιτέχνες και 3 νύχτες


 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

εμφάνιση σχολίων